Normaali raskaus kestää 37 - 42 raskausviikkoa. Kun laskettu aika lähestyy, alkavat ennakoivat supistukset, joita voit tuntea useita päiviä tai viikkoja ennen synnytyksen käynnistymistä. Niiden tehtävä on kypsyttää kohdunsuuta. Synnytys käynnistyy kuitenkin vasta säännöllisillä ja kivuliailla supistuksilla.

Sairaalaan tullessa

Täällä sinut ottaa vastaan kätilö, jolle voit kertoa synnytykseen liittyvät toiveesi ja huolesi, ja nämä kirjataan myös potilaspapereihisi. Kätilö arvioi myös missä vaiheessa synnytys on, ja yhdessä sinun kanssasi mietimme mahdollista kivunlievitystä. Supistuskipuja voidaan lievittää monin eri tavoin.

synnytyssali

Ponnistaminen ja vauvan syntyminen

Ponnistusvaihe alkaa, kun kohdunsuu on täysin auki (10 cm), vauvan pää on asettunut hyvin lantiossa ja sinulla on tarve ponnistaa. Ponnistusasentoa mietitään yhdessä kätilön kanssa. Voit ponnistaa esimerkiksi kyljellään, puoli-istuvassa asennossa, kontallaan tai jakkaralla. Myös vesisynnytys on meillä mahdollista. Aktiivinen ponnistusvaihe kestää ensisynnyttäjällä keskimäärin puolisen tuntia.

Istukka syntyy normaalisti noin 10 minuutin kuluttua vauvan syntymästä. Sen jälkeen ommellaan mahdolliset repeämät tai leikkaushaava. Tämän jälkeen autamme sinua ensi-imetyksessä. Synnytyssalissa ollaan synnytyksen jälkeen noin kolmisen tuntia, jonka jälkeen siirrytte lapsivuodeosastolle.

11.7.2019 synnytys