Normaali raskaus kestää 37 - 42 raskausviikkoa. Kun laskettu aika lähestyy, alkavat ennakoivat supistukset, joita voit tuntea useita päiviä tai viikkoja ennen synnytyksen käynnistymistä. Niiden tehtävä on kypsyttää kohdunsuuta. Synnytys käynnistyy kuitenkin vasta säännöllisillä ja kivuliailla supistuksilla. Tietoa siitä, miten synnytys voi alkaa sekä koska synnyttäjä tulee hakeutua sairaalaan, löytyy osiosta Koska lähteä ja mitä ottaa mukaan sairaalaan? Joskus synnytys päätetään käynnistää joko äidistä tai lapsesta johtuvista syistä, lisää tietoa tästä löytyy osiosta Synnytyksen käynnistäminen.

Sairaalaan tullessa

Sairaalassa sinut ottaa vastaan kätilö, jolle voit kertoa synnytykseen liittyvät toiveesi ja huolesi. Kätilö tarkastaa vauvan voinnin ottamalla sydänäänikäyrää ja arvioi myös missä vaiheessa synnytys on. Mikäli synnytys ei ole vielä kunnolla käynnissä, voit kätilön kanssa keskustella kannattaisiko vielä lähteä kotiin. Jos olet väsynyt pitkään jatkuneiden supistusten vuoksi tai sinulla on kovia kipuja, voit saada kipulääkettä jotta saisit levättyä. 

Jos synnytys on kunnolla käynnissä, siirryt synnytyssaliin ja voitte yhdessä kätilön kanssa miettiä mahdollista kivunlievitystä. Supistuskipuja voidaan lievittää monin eri tavoin.

synnytyssali

Kun vauvan syntymä lähestyy

Ponnistusvaihe alkaa, kun kohdunsuu on täysin auki (10 cm), vauvan pää on asettunut hyvin lantiossa ja sinulla on tarve ponnistaa. Ponnistusasentoa mietitään yhdessä kätilön kanssa. Voit ponnistaa esimerkiksi kyljellään, puoli-istuvassa asennossa, kontallaan tai jakkaralla. Myös vesisynnytys on meillä mahdollista.

Istukka syntyy normaalisti noin 10 minuutin kuluttua vauvan syntymästä. Sen jälkeen ommellaan mahdolliset repeämät tai leikkaushaava. Tämän jälkeen autamme sinua ensi-imetyksessä. Synnytyssalissa ollaan synnytyksen jälkeen noin kolmisen tuntia, jonka jälkeen siirrytte lapsivuodeosastolle A4.

16.9.2020 synnytys