Vaasan keskussairaaala on vauvamyönteinen sairaala ja työskentelemme Kansainväisen vauvamyönteisyysohjelman (Baby Friendly Hospital Initiative) mukaisesti, jonka tarkoituksena on imetyksen onnistuminen mahdollisimman hyvin.

Kätilö kuivaa vauvan ihon ja tarkkailee, että kaikki on hyvin. Vauva nostetaan kuivauksen jälkeen äidille ihokontaktiin. Napanuora pyritään poikkeustapauksia lukuunottamatta pitämään auki vähintään kaksi minuuttia syntymän jälkeen. Näin vauva saa itselleen istukasta virtaavaa verta käyttöönsä. Puoliso, tukihenkilö tai äiti itse saa katkaista napanuoran. Vauvalle pistetään k-vitamiini (Konakion) melko pian syntymän jälkeen.

ihokontakti

Kun sinulla ja vauvalla on kaikki kunnossa, saat aloittaa imetyksen vauvan tahtiin. Autamme sinua löytämään hyvän asennon, jotta varhaisimetys onnistuisi mahdollisimman hyvin. Kun vauva on imenyt hyvin jo synnytyssalissa, voi imetys jatkua vauvan tarpeiden mukaan osastolla. Mikäli imetys ei onnistunut synnytyssalissa, saat apua vierihoito-osastolla.

Syntymän jälkeen on tärkeää keskittyä vauvaan, tutustua häneen ja olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Mobiililaitteiden käyttö voi häiritä tätä.

Varhaisihokontaktin jälkeen vauvalta mitataan paino, pituus, päänympärys sekä lämpö. Ennen osastolle (A4) siirtoa saatte nauttia kahvit vauvan syntymän kunniaksi. Varhaisihokontaktia suositellaan jatkettavaksi joko äidin tai isän kanssa. Lapsivuodeosastolla vauva jatkaa vierihoidossa.

29.9.2020 synnytys