Isän mukana olo synnytyksessä on tärkeää. Se luo turvallisuutta äidille vieraassa ympäristössä. Joskus isänä oleminen voi tuntua vaikealta uudessa jännittävässä tilanteessa. Tärkeintä on kuitenkin olla läsnä kumppaninsa kanssa ja kannustaa häntä kestämään supistukset.

Synnytyksen edetessä voit esim. auttaa äitiä olemaan ylhäällä, antaa juotavaa ja viilentää oloa kylmällä pyyhkeellä äidin otsalla. Äidin selän hierominen voi auttaa lievittämään selkäsärkyä synnytyksen aikana.

Ponnistusvaiheessa voit auttaa ja tukea äitiä esimerkiksi tarjoamalla juotavaa ja pitämällä otsalla kylmää pyyhettä supistusten välillä. Kätilö ohjaa äitiä ponnistamaan. Voit olla paikalla myös toimenpidesynnytyksissä, lähes aina myös kiireellisessä sektiossa.

Vauvan synnyttyä saat katkaista napanuoran halutessasi. Valokuvaaminen on tietenkin sallittua. 

isä ja vauva

Omat ruokailusi huolehdit itse, esim. sairaalan kanttiinissa. Voit halutessasi, ja osaston tilanteen sen salliessa olla synnytyksen jälkeen osastolla perhehuoneessa, jolloin myös sinä saat ruoat osastolle. Muutoin isä/tukihenkilö ja mahdolliset sisarukset voivat vierailla osastolla vapaasti päiväaikaan.

Äidin tueksi voi tulla myös joku muu läheinen ihminen, esim. sisko tai äiti. Hänen roolinsa on hyvin samanlainen kuin isänkin olisi.         

11.7.2019 synnytys