Puolison mukana olo synnytyksessä on tärkeää. Se luo turvallisuutta äidille vieraassa ympäristössä. Joskus puolisona oleminen voi tuntua vaikealta uudessa jännittävässä tilanteessa. Tärkeintä on kuitenkin olla läsnä kumppaninsa kanssa ja kannustaa häntä kestämään supistukset.

Synnytyksen edetessä voit esimerkiksi auttaa äitiä olemaan ylhäällä, antaa juotavaa ja viilentää oloa kylmällä pyyhkeellä äidin otsalla. Äidin selän hierominen voi auttaa lievittämään selkäsärkyä synnytyksen aikana.

Ponnistusvaiheessa voit auttaa ja tukea äitiä esimerkiksi tarjoamalla juotavaa ja pitämällä otsalla kylmää pyyhettä supistusten välillä. Kätilö ohjaa äitiä ponnistamaan. Voit olla paikalla myös toimenpidesynnytyksissä, lähes aina myös kiireellisessä sektiossa.

Vauvan synnyttyä saat katkaista napanuoran halutessasi. Valokuvaaminen on tietenkin sallittua. 

isä ja vauva

Omat ruokailusi huolehdit itse, esimerkiksi sairaalan kanttiinissa. Voit halutessasi, ja osaston tilanteen sen salliessa olla synnytyksen jälkeen osastolla perhehuoneessa, jolloin myös sinä saat ruoat osastolle. Muutoin puoliso voi vierailla osastolla vapaasti päiväsaikaan.

Äidin tueksi voi puolison lisäksi tulla myös joku muu läheinen ihminen, esimerkiksi sisko, äiti tai doula.      

21.9.2020 synnytys