Isän mukana olo synnytyksessä on tärkeää. Se luo turvallisuutta äidille vieraassa ympäristössä. Joskus isänä oleminen voi tuntua vaikealta uudessa jännittävässä tilanteessa. Tärkeintä on kuitenkin olla läsnä kumppaninsa kanssa ja kannustaa häntä kestämään supistukset.

Synnytyksen edetessä voit esim. auttaa äitiä olemaan ylhäällä, antaa juotavaa ja viilentää oloa kylmällä pyyhkeellä äidin otsalla. Äidin selän hierominen voi auttaa lievittämään selkäsärkyä synnytyksen aikana.

Ponnistusvaiheessa voit auttaa ja tukea äitiä esimerkiksi tarjoamalla juotavaa ja pitämällä otsalla kylmää pyyhettä supistusten välillä. Kätilö ohjaa äitiä ponnistamaan. Voit olla paikalla myös toimenpidesynnytyksissä, tilanteen mukaan joskus myös kiireellisissä sektioissa.

Vauvan synnyttyä saat katkaista napanuoran halutessasi. Valokuvaaminen on tietenkin sallittua. 

isä ja vauva

Omat ruokailunsa isä huolehtii itse, esim. sairaalan kanttiinissa. Vuodeosastolla isä voi vierailla vapaasti klo 10-21 välisenä aikana.

Aina isä ei pääse mukaan. Silloin äidin tueksi voi tulla joku muu, esim sisko tai äiti. Hänen roolinsa on hyvin samanlainen kuin isänkin olisi. Periaate on, että synnytyksessä on mukana vain yksi tukihenkilö, joko isä tai joku muu siihen uskottu henkilö. Poikkeuksena koulutetut doulat, jotka saavat olla synnytyksen aikana läsnä isän/tukihenkilön lisäksi.         

19.9.2017 synnytykset