Synnytys voi käynnistyä eri tavalla - supistuksilla, lapsivedenmenolla tai verenvuodolla. Ajankohta milloin kannattaa lähteä sairaalaan vaihtelee käynnistystavan mukaan.

Supistukset

Yleinen ohje on: Kun sinulla on ollut jonkin aikaa säännöllisiä, kivuliaita supistuksia muutaman minuutin välein (yleensä 2-3 supistusta/10 minuuttia) ja/tai sinusta tuntuu, että kotikonstit eivät enää riitä, on aika lähteä sairaalaan. Lisää tietoa kotikonsteista löydät kohdasta Kivunlievitys. Voit aina soittaa meille ennen sairaalaan lähtöä, jos olet epävarma onko oikea aika tulla.

Lapsivedenmeno

Jos huomaat lapsiveden alkavan vuotaa, soita sairaalaan vaikka supistukset eivät olisi vielä alkaneetkaan. Silloin saat tietää milloin tulet synnytyssaliin tarkastuskäynnille. Mikäli olet epävarma onko kyseessä lapsivedenmeno, laita side ja seuraa muutama tunti.

Verenvuoto

Jos sinulla ilmenee verenvuotoa, joka on kirkasta ja runsasta ja siihen liittyy kova kipu, lähde heti sairaalaan. Verensekainen, limainen vuoto puolestaan kuuluu asiaan. Limatulppa voi irrota useita päiviä ennen varsinaisen synnytyksen käynnistymistä. Jos et tiedä mitä sinun pitää tehdä, voit aina soittaa ja kysyä meiltä.

Mitä ottaa mukaan sairaalaan?

  • Neuvolakortti
  • Tossut tai sisäkengät
  • Omia vaatteita, joita voit käyttää vuodeosastolla (jos haluat) 
  • Henkilökohtaiset hygieniatuotteet
2.9.2020 synnytys