Synnytyksen käynnistämisellä tarkoitetaan synnytyksen jouduttamista eri keinojen avulla. Synnytyksen käynnistämiseen täytyy olla lääketieteellinen syy. Esimerkiksi yliaikaisuudesta puhutaan, kun 42 raskausviikkoa on täynnä. Käynnistyksestä on aina erikseen sovittu äitiyspoliklinikalla ja päätöksen tekee aina lääkäri.

Sinun ja isän/tukihenkilön on hyvä varautua siihen, että synnytyksen käynnistyminen saattaa viedä yhdestä kolmeen päivään.

Sinulle voidaan antaa prostaglandiinia sisältäviä tabletteja (Misoprostol tai Angusta) suun kautta. Lääkkeen tarkoitus on kypsyttää kohdunsuuta.    

Mikäli kohdunsuu on hieman avautunut, voidaan käyttää oksitosiini-infuusiota suonensisäisesti. Oksitosiini on sama hormoni, jota naisen elimistö tuottaa.

Joskus sikiökalvot voidaan puhkaista synnytystä käynnistettäessä.

Ballonki-laajennus on yksi mahdollisista käynnistysmuodoista. Lääkäri ohjaa katetrin vauvan pään ja kohdunsuun väliin ja katetrin ballonki täytetään fysiologisella keittosuolaliuoksella (50-60ml).

Katetri teipataan äidin reiteen ja sitä vedetään 1-2 kertaa tunnissa. Tällä tavalla pyritään kypsyttelemään kohdunsuuta mahdollista kalvojen puhkaisua varten. Synnyttäjä voi mennä myös kotiin katetrin kanssa, jolloin katetriin ei kohdisteta vetoa. Jokainen tapaus arvioidaan erikseen.

30.6.2019 Synnytyssali