Synnytyksen käynnistämisellä tarkoitetaan synnytyksen jouduttamista eri keinojen avulla. Synnytyksen käynnistämiseen täytyy olla lääketieteellinen syy. Esimerkiksi uhkaavasta yliaikaisuudesta puhutaan, kun 42 raskausviikkoa lähestyy. Käynnistyksestä on aina erikseen sovittu äitiyspoliklinikalla ja päätöksen tekee aina lääkäri.

Kypsytys/käynnistysmenetelmäksi valitaan tilanteeseen sopiva vaihtoehto riippuen esimerkiksi kohdunkaulan kypsyydestä. Jokainen tapaus arvioidaan erikseen. On hyvä varautua siihen, että synnytyksen  käynnistyminen saattaa viedä yhdestä kolmeen päivään.

  • Ballonki-laajennus on yksi mahdollisista käynnistysmuodoista. Lääkäri ohjaa katetrin vauvan pään ja kohdunsuun väliin ja katetrin ballonki täytetään fysiologisella keittosuolaliuoksella (50-80ml). Katetri teipataan äidin reiteen ja sitä vedetään 1-2 kertaa tunnissa. Tällä tavalla pyritään kypsyttelemään kohdunsuuta mahdollista kalvojen puhkaisua varten. Synnyttäjä voi mennä myös kotiin katetrin kanssa, jolloin katetriin ei kohdisteta vetoa.
  • Synnytys voi myös jouduttaa antamalla prostaglandiinia sisältäviä tabletteja (Misoprostol/Angusta) suun kautta. Lääkkeen tarkoitus on kypsyttää kohdunsuuta.
  • Mikäli kohdunsuu on hieman avautunut, voidaan käyttää oksitosiini-infuusiota suonensisäisesti. Oksitosiini on sama hormoni, jota naisen elimistö tuottaa.
  • Joskus sikiökalvot voidaan puhkaista synnytystä käynnistettäessä.
29.9.2020 synnytys