Imukuppiulosautto

Lapsen synnyttämiseen imukupin avulla päädytään eri syistä. Syitä voivat olla esimerkiksi vauvan sydänäänivaihtelut, kohdun supistusheikkous tai äidin uupumus. Toimenpidesynnytyksen hoitaa lääkäri yhdessä kätilön kanssa. Paikalla on myös lastenlääkäri.               

Ei-suunniteltu keisarileikkaus

Keisarileikkaukseen voidaan joutua synnytyksen jo ollessa käynnissä. Päätökseen vaikuttavat synnytyksen edistyminen, vauvan vointi sekä tietenkin äidin vointi. Synnytyksen kulku on kokonaisuus. Leikkauksesta päättää aina lääkäri. Kiireelliset keisarileikkaukset tehdään pääsääntöisesti selkäpuudutuksessa ja puoliso/tukihenkilö voi lähes aina olla mukana. Hätäkeisarileikkaukset tehdään nukutuksessa ja silloin puoliso/tukihenkilö odottaa synnytyssalissa.

Tilanteen mukaan pyrimme tarjoamaan mahdollisuuden äidin ja vauvan ihokontaktiin leikkaussalissa ja heräämössä. Jos tämä ei ole mahdollista, isällä on mahdollisuus pitää vauvaa ihokontaktissa synnytyssalissa. 

Ennalta suunniteltu keisarileikkaus

Suunniteltu keisarileikkauspäivä päätetään aina etukäteen äitiyspoliklinikkakäynnillä, jolloin saat myös lisää tietoa leikkauksesta ja valmisteluista. Suunnitellut keisarileikkaukset tehdään perjantaisin. Puoliso/tukihenkilö saa olla mukana.

Ennen leikkausta käyt samana viikkona laboratoriossa ja sinulle soitetaan kotiin päivä ja kellonaika, milloin tulet osastolle A4 leikkausta varten.

Leikkauspäivän edellisenä iltana otat kotona lääkettä vatsahappojen neutralisointiin. Olet syömättä ja juomatta klo 24 jälkeen. Sovittuna aikana saavut osastolle ja saat pukea leikkauspaidan ja tukisukat. Voit käyttää myös omia tukisukkia. Ajamme leikkausalueelta ihokarvat ja laitamme virtsakatetrin sekä tarvittaessa kanyylin nesteytystä varten. Kuuntelemme vauvan sydänäänet. Jos puoliso/tukihenkilö tulee mukaan keisarileikkaukseen, hän saa suojavaatteet osastolta.

Leikkaussalissa

Sekä suunnitellut että kiireelliset keisarileikkaukset tehdään yleensä spinaali- tai epiduraalipuudutuksessa. Puoliso/tukihenkilö pääsee sinun päätypuoleen istumaan, kun leikkaussalin henkilökunta antaa siihen luvan.  Sitä ennen hän odottaa viereisessä lastentutkimushuoneessa.

Kätilö on mukana ottamassa vastaan vauvaa. Sinun ja vauvan voinnin mukaan pyritään tarjoamaan mahdollisuus jatkuvaan ihokontaktiin leikkaussalissa ja heräämössä. Tällöin voidaan yrittää myös ensi-imetystä. Joskus on tarpeen, että vauva siirtyy kätilön ja isän kanssa osastolle, jossa isä voi kätilön ohjauksessa hoitaa vauvaa ja pitää vauvaa ihokontaktissa.

Sinua seurataan leikkauksen jälkeen jonkin aikaa heräämössä. Heräämöstä sinut siirretään vuodeosastolle A4.

Perätilasynnytys

Mikäli vauva on tulossa synnytyskanavassa perä edellä, ottaa synnytyslääkäri kantaa synnytystapaan. Lantion koko mitataan ja vauvalle tehdään painoarvio, jonka jälkeen sovitaan joko alatiesynnytyksestä tai keisarileikkauksesta. Alatiesynnytyksessä ponnistusvaiheen hoitaa lääkäri ja myös lastenlääkäri kutsutaan paikalle.

Kaksossynnytys

Jos teille on tulossa kaksoset, on sinua seurattu koko raskauden ajan äitiyspoliklinikalla. Siellä on tarkistettu vauvojen asento kohdussa ultraäänen avulla ja synnytyslääkäri on suunnitellut synnytystavan.

Ennenaikainen synnytys

Ennenaikaisesta synnytyksestä puhutaan, kun raskaus on kestänyt alle 37 raskausviikkoa. Viikkorajana Vaasan keskussairaalassa synnyttämiseen on 32 raskausviikkoa. Ennen sitä synnyttäjä lähetetään Turun yliopistolliseen sairaalaan synnyttämään, ellei synnytys ole edennyt liian pitkälle. Kuljetus tapahtuu ambulanssilla, tarvittaessa kätilön saattamana.

Istukan käsinirroitus ja verenvuoto

Synnytykseen liittyy aina verenvuotoa. Jos sitä on enemmän kuin 1000 ml, puhutaan epäsäännöllisestä synnytyksestä.Sinulla on kuitenkin "varaa" vuotaa lähes 1000 ml ennen kuin se vaikuttaa oleellisesti vointiisi. Runsas vuoto johtuu joko kohdun huonosta supistumisesta synnytyksen jälkeen tai istukan tai sen osien jäämisestä kohtuun. Ellei lääkitys ja kohdun ärsytys vatsan päältä auta, tehdään istukan käsinirroitus nukutuksessa leikkaussalissa. Kohtuontelon kaavinta riittää, jos epäillään että vain pieni pala istukkaa on jäänyt kohtuun.

29.9.2020 synnytys