Vauvan iho ja kylvetys

Vastasyntyneen iho on herkkä, ja tärkeintä on pitää iho puhtaana ja pestä päivittäin vedellä joko hanan alla tai pesulappua käyttäen. Kylvetä vauva n. 1 - 2 kertaa viikossa. Kuivalle iholle on hyvä käyttää hoitovoidetta tai öljyä. Nykyään vaipat ovat ihoystävällisiä, mutta uloste ja virtsa voivat ärsyttää ihoa, ja silloin on hyvä käyttää voidetta pesun jälkeen. Hiki-, tali- ja hormoninäppylät, vaippaihottuma, kuiva iho, karsta päässä, ärtyneet ihopoimut ja suusammas ovat melko tavallisia vauvoilla.

Katso vauvan kylvetys  video-osiossa.

Sopiva lämpötila ja ihon puhdistaminen vedellä, ja tarpeen mukaan rasvaaminen ovat parasta ihon hoitoa. Anna vauvan olla välillä ilman vaippaa. Karstaan voi käyttää öljyä, ja näppylät häviävät yleensä itsestään. Puolukka on hyvä ja turvallinen keino poistaa sammasta.

Navan hoito

Napatynkä on usein kotiin lähtiessä vielä jäljellä. Se irtoaa yleensä 1 - 2 viikon iässä, jolloin navasta saattaa tulla hajua ja veristä eritettä. Se ei ole vaarallista. Päivittäinen puhdistus hoituu parhaiten puhtaalla vedellä ja tarvittaessa haavanpuhdistusaineella. Napa kannattaa kuivata erityisen hyvin. Kysy neuvoja neuvolan henkilökunnalta, jos tyngästä erittyy märkää.

Lapsen kanssa ulkoileminen

Kesäaikaan voidaan ulkoileminen aloittaa heti lapsen kotiuduttua. Talvella ulkoilu voidaan aloittaa noin kahden viikon iässä lämpötilan ja tuulisuuden mukaan.

Vauvojen nukkumisesta

Pienen vauvan uni -valverytmi ei vielä ole vakiintunut ja siihen on vaikea vaikuttaa ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Vauvojen nukkumisjaksot ovat epäsäännöllisiä ja nukkumisajat kestävät 20 minuutista aina 6 tuntiin saakka. Imetyskertoja tulee olla vähintään 8 - 12 kertaa vuorokaudessa, joskus enemmänkin. Olisi hyvä, etteivät pienen vauvan unijaksot olisi liian pitkiä. Siten taataan vauvan riittävä ravinnonsaanti. 3 - 4 kuukauden iästä lähtien vanhemmat voivat pyrkiä vaikuttamaan vauvan unirytmiin hoivatavoilla, muun muassa säännöllisellä päivärytmillä.

Nukuta vauvaa selällään. Vatsallaan nukuttamista ei suositella ilman valvontaa. Vauvaa voi nukuttaa omassa sängyssään äidin sängyn vierellä. Tiheät yösyötöt väsyttävät äitiä, jolloin vierellä nukkuminen on rauhoittavaa sekä äidille että vauvalle.

Kantoliina tai – reppu voi vapauttaa kädet päivisin muihin tehtäviin ja helpottaa itkuisen vauvan nukuttamista. Lisäksi liike rauhoittaa lasta, ja aikuisen lämmön tunne luo läheisyyttä ja turvallisuutta vauvalle.

D-vitamiini

D-vitamiini-tipat aloitetaan 2 viikon iässä. Neuvolasta saat tästä tietoa.

2.7.2019 Synnytyssali