Rähmivät silmät

Silmän etuosassa, lähinnä sidekalvolla oleva lievä tulehdus voi punottaa ja aiheuttaa turvotusta sekä rähmimistä silmissä. Puhdista silmä vedellä useita kertoja päivässä. Ellei tulehdus parane 3 - 4 päivän kuluessa ota yhteys neuvolaan tai lääkäriin.

Ilmavaivat

Vastasyntynyt kärsii hyvin usein ilmavaivoista. Vauva on rauhaton ja itkuinen varsinkin iltaisin ja öisin. Ilmavaivoja voi lievittää syöttämällä hitaasti, röyhtäyttämällä vauvaa useita kertoja syötön aikana ja huolehtimalla, ettei tuttipullon reikä ole liian iso. Voit kokeilla apteekista saatavia tippoja tai kysyä terveydenhoitajalta lisää neuvoja, jos nämä keinot eivät auta. Koliikkivaivat ilmenevät aikaisintaan 3 viikon iässä ja esiintyvät varsinkin iltaisin hellittämättömänä itkuna vähintään kolmen tunnin ajan. On todettu, että vauvahieronnasta voit saada apua.

Kuume

Vauvan normaali lämpö on 36,5 - 37,5 astetta. Lämpöä ei tarvitse ottaa terveeltä lapselta päivittäin. Ota yhteyttä lääkäriin, jos vauva on käsittelyarka kuumeen yhteydessä tai ilman kuumetta, yleistilaltaan heikko, väsynyt tai unelias.

Hakeudu myös lääkäriin, jos vauva on kovin itkuinen, valittava, käyttäytyminen muuttuu, tai epäilet vauvalla olevan kipuja.

Hikka

Kaikki vauvat hikkaavat, ja hikka menee itsestään ohi. Voit myös tarjota rintaa vaivan poistamiseksi.

Vastasyntyneen keltaisuus

Vastasyntyneen keltaisuuden aste määritellään tutkimalla veren bilirubiini. Bilirubiini on keltainen väriaine, jota muodostuu kun punasolut hajoavat vauvan hemoglobiinin laskiessa synnytyksen jälkeen.

Bilirubiinipitoisuus on harvoin korkea syntyessä, sillä bilirubiini erittyy istukan kautta pois sikiöstä. Keltaisuutta hoidettaessa ratkaisevaa ei ole vain itse bilirubiiniarvo, vaan myös lapsen ikä (päiviä) ja paino. Erityisesti jos lapsi on pieni ja liian aikaisin syntynyt, täytyy vastasyntyneen keltaisuutta hoitaa tehokkaammin, koska nämä lapset ovat herkempiä korkeille bilirubiiniarvoille.

Lievää keltaisuutta esiintyy useilla vastasyntyneillä. Erityisesti 2 - 4 vuorokauden iässä, jolloin maksa on vielä jonkin verran epäkypsä, se ei pysty hajottamaan kaikkea ylimääräistä bilirubiinia.

Seuraamme osastolla vastasyntyneen ihon keltaisuutta ja tarvittaessa otamme kantapäästä verinäytteen. Kokeen perusteella lastenlääkäri määrittelee hoitotoimenpiteet yksilöllisesti jokaiselle vauvalle.

Hoitona vauvan keltaisuuteen voidaan käyttää valohoitoa. Valohoidossa lapsi makaa valopatjalla silmät peitettynä ja vain vaippa yllään. Sininen valo tekee bilirubiinin vesiliukoiseksi ja se poistuu elimistöstä ilman maksan apua. Valohoidossa vauva tarvitsee enemmän nestettä. Vauvan uloste muuttuu väriltään ja koostumukseltaan hoidon aikana, ja se on merkki siitä, että bilirubiini poistuu elimistöstä.

2.7.2019 Synnytyssali