Yleinen rokotusohjelma pyrkii suojaamaan lapset rokotteilla estettävissä olevilta taudeilta. Se on menestyksekäs ja kattava, ja ehkäisee nykyisellään suuren osan ennen tavallisista ja vaarallisista lasten infektiotaudeista. Viime aikoina markkinoille on tullut myös sellaisia rokotteita, joita ei ole vielä voitu sisällyttää yleiseen yhteisesti korvattuun rokotusohjelmaamme. Tässä on lyhyesti kerrottu näistä rokotteista. Näitä rokotteita varten voitte pyytää kotiuttavalta lastenlääkäriltä tai neuvolalääkäriltä reseptin ja ostaa rokotteen apteekista. Neuvolan terveydenhoitaja antaa rokotteen neuvolakäynnillä.

rokotus

Vesirokkorokote

Vesirokko on hyvin tavallinen leikki- ja kouluikäisten rokkotauti. Sitä vastaan on olemassa tehokas ja turvallinen rokote, jota voidaan antaa lapselle yhden vuoden iästä lähtien.

Hepatiitti-B -rokote

Maksatulehdukset ovat Suomessa niin harvinaisia, että rokotetta on annettu vain riskiryhmiin kuuluville. Rokote suojaa tehokkaasti B-hepatiitilta, mutta ei vielä kuulu yleiseen rokotusohjelmaan. Rokote annetaan sarjana (3 rokotetta) neuvolassa ja voidaan antaa yhtä aikaa muiden rokotteiden kanssa.

BCG-rokotus

BCG eli Calmette–rokotus annetaan kotiin lähtiessä ainoastaan riskiryhmään kuuluvalle vauvalle, katso erillinen ohje THL:n sivuilta.

Lisätietoja rokotteista saa THL:n rokotussivuilta, kotiinlähtötarkastuksen tekevältä lastenlääkäriltä ja neuvolan terveydenhoitajalta.

19.9.2017 synnytykset