Yleinen rokotusohjelma pyrkii suojaamaan lapset rokotteilla estettävissä olevilta taudeilta. Se on menestyksekäs ja kattava, ja ehkäisee nykyisellään suuren osan ennen tavallisista ja vaarallisista lasten infektiotaudeista. Markkinoilla on myös sellaisia rokotteita, joita ei ole sisällytetty yleiseen yhteisesti korvattuun rokotusohjelmaamme. Tässä on lyhyesti kerrottu niistä rokotteista, joita voidaan antaa jo synnytyssairaalassa.

rokotus

Hepatiitti-B -rokote

Maksatulehdukset ovat Suomessa niin harvinaisia, että rokotetta annetaan kansallisen rokotusohjelman yhteydessä ilmaiseksi vain riskiryhmiin kuuluville, katso erillinen ohje THL:n sivuilta. Rokote suojaa tehokkaasti B-hepatiitilta, mutta ei toistaiseksi kuulu yleiseen rokotusohjelmaan. Rokote annetaan sarjana (3 rokotetta) synnytyssairaalassa ja neuvolassa, ja se voidaan antaa yhtä aikaa muiden rokotteiden kanssa. Halutessanne tämän rokotesarjan omakustanteisesti voitte pyytää kotiuttavalta lastenlääkäriltä tai neuvolalääkäriltä reseptin ja ostaa rokotteen apteekista. Neuvolan terveydenhoitaja antaa rokotteet neuvolassa.

BCG-rokotus

BCG eli Calmette–rokotus annetaan kotiin lähtiessä ainoastaan riskiryhmään kuuluvalle vauvalle, katso erillinen ohje THL:n sivuilta.

Lisätietoja rokotteista saa THL:n rokotussivuilta, kotiinlähtötarkastuksen tekevältä lastenlääkäriltä ja neuvolan terveydenhoitajalta.

11.7.2019 synnytys