Isotooppitutkimukset

Mikä isotooppitutkimus on?

Isotooppitutkimuksessa potilaalle annetaan pieni määrä radioaktiivista tutkimusainetta yleensä kyynärvarren laskimoon. Tutkimusaine hakeutuu haluttuun elimeen, jota kuvataan gammakameralla.

Pistoksen jälkeen joudut ehkä odottelemaan ennen kuin kuvaus voidaan aloittaa. Kuvauksen aikana sinun on oltava aivan liikkumatta kuvauspöydällä. Gammakamera on hyvin lähellä sinua, jotta saadaan hyviä ja tarkkoja kuvia. Isotooppikuvausta varten ei yleensä tarvitse riisuutua. Kaikki metalliesineet on kuitenkin poistettava kuvausalueelta. Tutkimusaineesta ei tule mitään tuntemuksia, se ei väsytä eikä estä ajamasta autoa.

Onko radioaktiivisesta aineesta vaaraa?

Ei ole, koska saat vain pienen annoksen radioaktiivista ainetta. Saamasi säteilyannos on verrattavissa tavallisessa röntgenkuvauksessa saatuun säteilyannokseen. Isotooppitutkimuksissa käytettävät aineet eivät yleensä aiheuta sivuvaikutuksia.

Voinko ottaa saattajan mukaan?

Tutkimukseen voi ottaa saattajan mukaan. Lapsia ei kuitenkaan suositella otettavaksi mukaan isotooppiyksikköön.

Mitä teen tutkimuksen jälkeen?

Voit syödä ja juoda normaalisti. Tutkimuksen jälkeen sinua yleensä käsketään juomaan tavallista enemmän lopun päivää ja tyhjentämään virtsarakkoa usein. Tämä auttaa huuhtomaan tutkimusaineen pois kehosta.

Tehdäänkö tutkimuksia lapsille?

Isotooppitutkimuksia voidaan tehdä myös lapsille. Lapsille annetaan pienempiä annoksia radioaktiivista ainetta kuin aikuisille. Annos lasketaan tarkasti lapsen painon mukaan.

Onko raskaus tai imetys este tutkimukselle?

Kerro ennen tutkimusaineen antamista, jos olet raskaana tai jos raskaus on mahdollinen. Tutkimusaine saattaa kulkeutua myös sikiön verenkiertoon eikä isotooppitutkimusta siksi yleensä tehdä odottaville äideille. Isotooppitutkimuksen jälkeen ei tarvitse välttää raskaaksi tulemista. Radioaktiivista ainetta voi erittyä äidinmaitoon. Ilmoita ennen tutkimusta imettämisestä, niin saat ohjeet imetystauon pituudesta.

Voinko hoitaa lapsia?

Vältä lopun päivää läheistä kontaktia lapsiin. Älä esimerkiksi pidä lasta vieressäsi tai sylissäsi pitkiä aikoja (yli puoli tuntia). Näin säästät lasta turhalta säteilyltä.

Voinko palata tutkimuksesta työhön?

Yleensä voit palata työhön suoraan tutkimuksesta.