Esivalmistelut

Ole syömättä 4 tuntia ennen tutkimusaineen antamista. Saat juoda vähän vettä.

Jos olet 2-3 kuukautta sitten käynyt röntgentutkimuksessa, jossa on käytetty varjoainetta, ilmoita tästä isotooppilääketieteen osastolle ennen kuin tulet tutkimukseen.

Tutkimuksen suoritus

Sinulle annetaan radioaktiivista tutkimusainetta kapselina suun kautta. Tutkimusaineen saatuasi olet 2 tuntia syömättä ja juomatta. Kokokeho kuvataan kahden vuorokauden kuluttua. Kuvauksen aikana sinun pitää olla liikkumatta kuvauspöydällä. Kuvaus kestää noin 40 min ja se on kivuton.

Jälkihoito

Kapselin annon jälkeen juot runsaasti ja tyhjennät usein virtsarakkosi.

Tulokset

Isotooppilääkäri antaa lausunnon tutkimustuloksesta. Lausunto toimitetaan lähettävälle osastolle tai poliklinikalle.

Ohjeet kotiin

Noudata seuraavia ohjeita:

  • Vältä olemista muiden ihmisten, etenkin lasten ja raskaana olevien naisten läheisyydessä (turva etäisyys vähintään 2 metriä)
  • Virtsasi on myös radioaktiivista, joten virtsatessasi käytä vain WC:tä. Pese kätesi huolellisesti vessassa käynnin jälkeen ja käytä mieluummin talouspaperia käsipyyhkeenä.
  • Mikäli virtsaa ( ja muita eritteitä) joutuu vaatteille tai vuodevaatteille, huuhtele ne heti juoksevalla vedellä ja pese erillään muusta pyykistä .
  • Radioaktiivista jodia imeytyy rintamaitoon, joten imettäminen lopetetaan kokonaan.

2 vuorokautta tabletin jälkeen: On vältettävä läheistä kosketusta lasten ja raskaana olevien kanssa. Kahden metrin etäisyys on turvallinen.

Seuraavat 7 päivää (päivät 3-9): On vältettävä pitkäaikaista (yli 3 tuntia) läheistä kosketusta pienten lasten ja raskaana olevien kanssa.

24.1.2020 isotopen