Hoidon tarkoitus

Radiojodihoito annetaan mahdollisen jäljellä olevan kilpirauhaskudoksen tuhoamiseksi.

Esivalmistelut

Olet syömättä neljä (4) tuntia ennen hoitoannoksen antamista. Saat juoda vähän vettä.

Kahden viikon ajan ennen hoitoa, sinun on vältettävä jodia sisältäviä yskänlääkkeitä ja vitamiinivalmisteita, joditettua suolaa, Emmental-juustoa, merikalaa, kananmunia sekä runsasta määrä maitotuotteita.

Hoidon antaminen

Lääkäri antaa kapselin, jonka otat veden kera. Hoitoannoksen saatuasi olet vielä kaksi tuntia syömättä ja juomatta. Sen jälkeen väkevien tai happamien karamellien imeskely on suotavaa syljen erityksen lisäämiseksi ja sylkirauhasten turvotusten estämiseksi.

Radiolääke on I-131.

Huomioitavaa

Eritteiden (virtsa, oksennus, sylki, lima, uloste) suhteen noudatat erityistä siisteyttä. Käytät vain eristyshuoneen WC:tä. Virtsaat aina istuen. Huuhtelet 2 - 3 kertaa. Jos eritteitäsi joutuu niille kuulumattomiin paikkoihin, on sinun ilmoitettava siitä osastolle.

Eristyksen lopettaminen

Kolmen vuorokauden kuluttua hoitoannoksesta isotooppilääketieteen osaston hoitaja tekee aktiivisuuden mittauksen ja antaa luvan kotiutumiseen, jos radioaktiivinen aine on vähentynyt alle määrätyn rajan.

Kokokehonkuvaus

Sinut kuvataan viikon kuluttua hoitoannoksen antamisesta isotooppilääketieteen osastolla (C1, päärakennus, 1.kerros, näytteenoton takana, huone 16). Kuvaus kestää noin tunnin. Kuvausajan saat, ennen kuin kotiudut E4:ltä.

Ohjeet kotiin

Noudata seuraavia ohjeita sairaalasta lähtösi jälkeen: 

  • Vältä olemista muiden ihmisten, etenkin lasten ja raskaana olevien naisten läheisyydessä (turvaetäisyys vähintään 2 m). Tämä koskee myös yöpymistä.
  • Virtsasi on radioaktiivista, joten virtsatessasi käytä vain WC:tä. Pese kätesi huolellisesti vessassa käynnin jälkeen ja käytä mieluummin talouspaperia käsipyyhkeenä.
  • Mikäli virtsaa (muita eritteitä) joutuu vaatteille tai vuodevaatteille, huuhtele ne heti juoksevalla vedellä ja pese erillään muusta pyykistä.
  • Pidättäydy sukupuoliyhteydestä
  • Saatte asioida kaupoissa normaalisti.
  • Sekä nais- että miespotilaan on käytettävä varmaa ehkäisyä 12 kuukautta radiojodihoidon jälkeen, sillä radiojodi saattaa vaurioittaa sukusoluja.

 

8 päivää: On vältettävä nukkumista samassa sängyssä aikuisen kanssa.

14 päivää: On vältettävä läheistä kosketusta (alle 2 m) lasten ja raskaana olevien kanssa (maks 30 min/vrk)

seuraavat 13 päivää: On vältettävä pitkä aikaista (yli 3 tuntia) läheistä kosketusta pienten lasten ja raskaana olevien kanssa

Lapsenteosta kehotetaan keskustelemaan lääkärin kanssa.

24.1.2020 isotopen