Sinulle on järjestetty yhden hengen eristyshuone E4:llä. Koko eristyksen ajan (2-3 vrk) sinun on pysyttävä tässä huoneessa, jossa on TV, radio, nettiyhteys, jääkaappi ja puhelin. Yhteydenotto tapahtuu pääsääntöisesti puhelimitse. Vierailut ovat kiellettyjä. Voit tuoda mukanasi omia henkilökohtaisia tavaroitasi ja väkeviä tai happamia karamelleja. Öisin osastolla ei ole hoitajaa. Sinulla on puhelinyhteys yläkerrassa sijaitsevaan osastoon E5, jonne myös potilashälytykset menevät.

Tervetuloa!

Hoidon tarkoitus

Radiojodihoito annetaan mahdollisen jäljellä olevan kilpirauhaskudoksen tuhoamiseksi.

Esivalmistelut

Olet syömättä kaksi (2) tuntia ennen hoitoannoksen antamista. Saat juoda vettä.

Kahden viikon ajan ennen hoitoa, sinun on vältettävä jodia sisältäviä yskänlääkkeitä ja vitamiinivalmisteita, joditettua suolaa, Emmental-juustoa, merikalaa, kananmunia sekä runsasta määrää maitotuotteita.

Jos olet 6 viikkoa sitten käynyt röntgentutkimuksessa, jossa on käytetty varjoainetta, ilmoita tästä lähettävälle osastolle.

Hoidon antaminen

Lääkäri antaa hoitoannoksen. Se on kapseli, jonka otat veden kera. Hoitoannoksen saatuasi olet vielä kaksi (2) tuntia syömättä ja juomatta. Sen jälkeen väkevien tai happamien karamellien imeskely on suotavaa syljen erityksen lisäämiseksi ja sylkirauhasten turvotusten estämiseksi.

Radiolääke on I-131. Hoitoannos on ____ MBq, antopäivä ___/___/____.

Huomioitavaa

Eritteiden (virtsa, oksennus, sylki, lima, uloste) suhteen noudatat erityistä siisteyttä. Käytät vain eristyshuoneen WC:tä. Virtsaat aina istuen. Huuhtelet 2 - 3 kertaa. Jos eritteitäsi joutuu niille kuulumattomiin paikkoihin, on sinun ilmoitettava siitä osastolle. Mikäli tupakoitte, ehdotamme nikotiinilaastarin tai purukumin aloittamista jo kotona, koska eristyshuoneessa ei saa tupakoida.

Eristyksen lopettaminen

Kolmen (3) vuorokauden kuluttua hoitoannoksesta isotooppilääketieteen osaston hoitaja tekee aktiivisuuden mittauksen ja antaa luvan kotiutumiseen, jos radioaktiivinen aine on vähentynyt alle määrätyn rajan.

Kokokehonkuvaus

Sinut kuvataan viikon kuluttua hoitoannoksen antamisesta isotooppilääketieteen osastolla

U-rakennus, sisäänkäynti UA, kellarikerros 0.

Kuvaus kestää reilun tunnin. Kuvausajan saat, ennen kuin kotiudut E4:ltä.

Ohjeet kotiin

Noudata seuraavia ohjeita alla olevien aikarajoitusten mukaisesti saamastasi hoidosta lähtien

  • Vältä olemista muiden ihmisten, etenkin lasten ja raskaana olevien naisten läheisyydessä (turvaetäisyys vähintään 2 m). Tämä koskee myös yöpymistä.
  • Virtsasi on radioaktiivista, joten virtsatessasi käytä vain WC:tä. Pese kätesi huolellisesti vessassa käynnin jälkeen ja käytä mieluummin talouspaperia käsipyyhkeenä.
  • Mikäli virtsaa (muita eritteitä) joutuu vaatteille tai vuodevaatteille, huuhtele ne heti juoksevalla vedellä ja pese erillään muusta pyykistä.
  • Saatte asioida kaupoissa normaalisti.
  • Sekä nais- että miespotilaan on käytettävä varmaa ehkäisyä 12 kuukautta radiojodihoidon jälkeen, sillä radiojodi saattaa vaurioittaa sukusoluja.

 

8 päivää: On vältettävä nukkumista samassa sängyssä aikuisen kanssa.

14 päivää: On vältettävä läheistä kontaktia (alle 2 m) lasten ja raskaana olevien kanssa (maks 30 min/vrk)

seuraavat 13 päivää: On vältettävä pitkä aikaista (yli 3 tuntia) läheistä kontaktia pienten lasten ja raskaana olevien kanssa

Lapsenteosta kehotetaan keskustelemaan lääkärin kanssa.

17.8.2021 Isotopen 2