Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksella selvitetään sydänlihaksen verenkiertoa.

Lääkitys

Pääperiaate on, että jos sinulle ei ole aikaisemmin tehty sepelvaltimotaudin diagnoosia niin beetasalpaajat pidetään tauolla. Jos sen sijaan kyseissä oleva sairaus on sinulla jo varmuudella todettu niin tutkimuksessa on kyse hoidon tehon kontrollista ja silloin tulisit tutkimukseen normaalisti lääkitystäsi käyttäen.

Lääketauko toteutetaan jos lähettävä lääkäri/omalääkäri on niin todennut. Jos lääketauko tulee kyseeseen niin beetasalpaaja tauko olisi 3 vrk ja pitkävaikutteisia nitraatteja ei otettaisi tutkimuspäivän aamuna. Älä pidä lääketaukoa, jos sitä ei ole sinulle määrätty.

Lyhytvaikutteista nitroa saa käyttää normaalisti, muttei mielellään tutkimuspäivän aamuna. Verenohennushoitoa ei keskeytä. Ota omat lääkkeesi mukaan tullessasi tutkimukseen.

Esivalmistelut

Kahvi, tee, mustat virvoitusjuomat, maitotuotteet, suklaa ja tupakointi ovat kiellettyjä tutkimuspäivän aamuna. Alkoholia ei saa nauttia 24 tuntia ennen tutkimusta. Syö vain kevyt aamiainen. Ota omat urheilukengät ja tilava T-paita mukaan.

Tutkimuksen suoritus

Vaihda sairaalan vaatteet yllesi. Sinulle laitetaan kanyyli käsivarren laskimoon. Sydänkäyrän rekisteröintiä varten asetetaan elektrodit rintakehällesi. Rasitus tehdään joko kuntopyörällä tai lääkkeellä. Rasituksen loppuvaiheessa laskimoosi ruiskutetaan radioaktiivista tutkimusainetta, joka hakeutuu sydänlihakseen. Odotat 30 min. Sen jälkeen kuvaus tapahtuu gammakameralla n. 30 min. Tämän jälkeen otat omat lääkkeesi.

Lepokuvaus tehdään viikon kuluttua ilman lääketaukoa. Kuvausajan saat hoitajalta.

Tutkimukseen kuluva aika n. 2 tuntia.

Jälkihoito

Tutkimuksen jälkeen juot runsaasti ja tyhjennät usein virtsarakkosi.

Tulokset

Isotooppilääkäri antaa lausunnon tutkimustuloksesta. Lausunto toimitetaan lähettävälle osastolle tai poliklinikalle.

Seuraavat lääkkeet   ovat betasalpaajia:

Seuraavat lääkkeet ovat pitkävaikutteisia   nitraatteja:

Acebutolol

Deponit-depotlaastari