Tutkimuksen tarkoitus

Impulssioskillometriatutkimusta käytetään astman diagnostiikassa ja hoidon seurannassa.

Esivalmistelu

Tutkimus tehdään aikaisintaan kahden viikon kuluttua flunssan, poskiontelotulehduksen tai muun hengitystietulehduksen parantumisesta, sekä kaksi viikkoa antibioottikuurin päättymisestä. Mikäli lapsellasi on infektio-oireita ota yhteyttä lastenpoliklinikalle ja varmista, voidaanko tutkimus tehdä.

Sinun tulee istua 15 min ennen tutkimusta hengityksen tasaantumiseksi, joten tule hyvissä ajoin. 

Varaa noin kaksi tuntia tutkimusta varten.

Tutkimuksen suoritus

Tutkimus on helppo ja kivuton ja siihen kuuluu kolme eri vaihetta:

Impulssioskillometriaperusmittaus, jolla selvitetään keuhkojen toimintaa lepotilanteessa, hengittämällä mittauslaitteistoon suukappaleen kautta, tavallista rauhallista lepohengitystä 30 - 60 sekuntia kerralla ja toistetaan 3-10 kertaa.

Laitteisto antaa heikkoa koputusääntä ja pieni puhallus tulee suukappaleesta. Hoitaja tukee tutkittavan posket, ja nenäpihdit pidetään nenän päällä.

Bronkodilataatiokokeessa annetaan rasituksen jälkeen hengitysteitä avaavaa lääkettä ja mitataan impulssioskillometrillä sen vaikutusta hengitykseen 15 minuutin kuluttua lääkkeen annosta.

Lääkitys

Lähettävä lääkäri määrittää potilaskohtaisesti käytettävän lääkityksen etukäteen ennen tutkimusta. Jos tutkimus tehdään astman diagnosoimiseksi, tulee pitää lääketauko hengitysteihin vaikuttavista lääkkeistä.

Jos tutkimus tehdään lääkityksen tehon arvioimiseksi, otat hengitysteihin vaikuttavat lääkkeet normaalisti. Muuhun sairauden hoitoon käytettävät lääkkeet otetaan normaalisti.

24.1.2020 Isotopen