Tutkimuksessa selvitetään mahanesteen mahdollista virtausta (reflux) ruokatorveen.

Tutkimuksen suoritus   

Sieraimen kautta asetetaan ruokatorveen ohut pH-mittauskatetri. Katetri kiinnitetään teipillä kasvoihin ja yhdistetään pieneen mukana kuljetettavaan rekisteröintilaitteeseen, johon mittaustieto automaattisesti tallentuu.

Rekisteröinnin aikana tulisi viettää tavallista elämää, pH-katetria ja rekisteröintilaitetta ei kuitenkaan saa kastella. Ruokailusta, oireista, nukkumaanmeno- ja ylösnousuajoista ym. päivän tapahtumista pidetään päiväkirjaa.

Laitteisto poistetaan seuraavana päivänä, jonka jälkeen voi normaalisti mennä työhön, kouluun, päiväkotiin tms.

Tutkimukseen valmistautuminen  

Ennen tutkimusta pitää olla syömättä ja juomatta vähintään neljä tuntia, vauvaikäiset 3-4 tuntia. Varatkaa aikaa tutkimukseen noin tunti ja seuraavana aamuna laitteen poistamiseen n. 15 minuuttia. Äkillistä infektiota (hengitystie-, suolisto- tms.) sairastavalle ei tutkimusta voi tehdä.

Ruokailu rekisteröinnin aikana      

Rekisteröinnin aikana saa syödä vain pääateriat, ruokailujen välillä on pidettävä selvä tauko (aikuiset 4 tuntia, lapset 2-4 tuntia). Selvästi happamia ravintoaineita on vältettävä (esim. virvoitusjuomat, tuoremehu, happamat hedelmät ja marjat sekä alkoholi). Kahvia, teetä, maitoa tai vettä voi juoda aterian yhteydessä. Välipalojen, myös purukumin, makeisten ja pastillien nauttiminen on kiellettyä.

Päivälepo rekisteröinnin aikana     

Makuulla oloa päivällä on rekisteröinnin aikana mahdollisuuksien mukaan vältettävä. Lapsilla ei ole rajoituksia päivälevon suhteen.


Lääkitys

Lääkityksen suhteen noudata alla olevaa ohjetta ellei tutkimukseen lähettävä lääkäri toisin määrää.

Seitsemän vuorokautta ilman suolahapon eritykseen vaikuttavia lääkkeitä esim.

  • Lanzo, Losec, Nexium, Omeprazol, Pariet, Somac, Zolt 
  • Cytotec, Esofex, Nizax, Pepcid, Pepcidin, Ranicur, Ranil, Ranimex, Ranitide, Ranitidin, Ranixal, Zantac

Kaksi vuorokautta ilman mahahappoa neutraloivia lääkkeitä, limakalvon suoja-aineita ja motiliteettiin vaikuttavia lääkkeitä esim:

  • Alsucral, Antepsin, Balancid, Gaviscon, Librax, Link, Neutragel, Novaluzid, Metopram, PeeHoo, Prepulsid, Primperan, Refluxin, Rennies

Ota muut lääkkeesi normaalisti lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Älä käytä hajusteita, kun tulet tutkimukseen!

8.12.2015 VKSadmin