EEG eli elektroenkefalografia

Tutkimuksessa rekisteröidään aivokuoren sähköistä toimintaa. Tutkimusta käytetään selvitettäessä keskushermoston sairauksia (epilepsiaa, muita kohtausoireita ja tulehduksellisia sairauksia).

Tutkimukseen varataan aikaa noin 1 – 1,5 tuntia ja se on kivuton.

Ennen tutkimusta saa syödä ja juoda normaalisti. Säännöllisessä käytössä olevat lääkkeet saa ottaa normaalisti, ellei toisin ole sovittu. Särky- ja unilääkkeiden sekä tilapäisesti käytettyjen rauhoittavien lääkkeiden ja alkoholin nauttimista pitää välttää tutkimusta edeltään vuorokauden aikana.

Tutkimus suoritetaan ihon pinnalle elektrodipäähineen avulla sijoitetuilla elektrodeilla. Kontaktiaineena käytetään vesiliukoista elektroditahnaa. Lisäksi kasvoihin ja rintaan kiinnitetään iholle liimattavia pintaelektrodeja. Elektrodit liitetään johdoilla tutkimuslaitteeseen, aivojen oma sähkötoiminta piirtyy tietokoneelle.

Rekisteröinnin aikana tutkittava lepää sängyllä rentona silmät suljettuna, muutamia kertoja silmät pyydetään avaamaan ja sulkemaan. Lisäksi tutkittavaa voidaan voinnin mukaan pyytää katsoman vähän aikaa eri nopeuksilla vilkkuvaa kirkasta valoa ja hengittämään hetken voimakkaasti.

Lapsen EEG-tutkimuksessa on tärkeää rekisteröidä valvetilaa, torketta, unta ja heräämisvaihetta. Tämän vuoksi lasta valvotetaan tutkimusta edeltävänä yönä.

Aikuisen ensisijainen tutkimus on ns. tavallinen EEG-tutkimus, jolloin saa nukkua normaalisti edellisen yön. Eräissä sairauksissa, erityisesti kohtauksia aiheuttavissa, on tärkeää saada käsitys aivosähkötoiminnasta voimakkaassa väsymystilassa. Unideprivaatio-EEG vastaa tavallista EEG-tutkimusta, mutta tutkittava valvoo ennen rekisteröintiä yhtäjaksoisesti 24 tuntia.

Pitkäaikaisrekisteröinnillä voidaan aivosähkötoimintaa rekisteröidä mukanakannettavalla laitteella vuorokauden ajan joko kotona tai sairaalassa.

Tutkimuksen suorittaa sairaanhoitaja.

Kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri antaa lausunnon tutkimustuloksesta. Lausunto toimitetaan lähettävälle osastolle tai poliklinikalle, joka kertoo tutkimustuloksesta ja mahdollisista jatkotoimista.

Kun lapsi saapuu aivosähkötoiminnan tutkimukseen (EEG)

26.11.2020 Redaktion_Toimitus