Virtsan punasolujen muotoa tutkitaan silloin, kun virtsassa olevien punasolujen erittymispaikka virtsateissä on epäselvä. Tutkimuksen tarkoituksena on erottaa poikkeavan muotoiset ja tavalliset punasolut toisistaan. Koska punasolut muuttuvat virtsanäytteen seistessä, pyritään mahdollisimman tuoreen näytteen saamiseen ja sen välittömään tutkimiseen

Valmistautuminen kotona

Paastoa ei tarvita. Virtsanäyte annetaan sovittuna aamuna laboratoriossa siten, että edellisestä virtsaamisesta on kulunut enintään kaksi tuntia (virtsa saa siis olla rakossa korkeitaan 2 tuntia). Tyhjennä rakko tavalliseen tapaan aamulla. Tule laboratorion sovittuna päivänä niin, että ehdit antaa tämän näytteen kahden tunnin kuluessa siitä, kun olet virtsannut kotona.

Näytteen antaminen

Voit antaa näytteen ainoastaan näytteenottopisteessä B1, joka sijaitsee Vaasan keskussairaalassa.

(Lähettävä yksikkö on ilmoittanut sinulle näytteenottoajan)

Jos et mitenkään voi tulla antamaan näytettä laboratorioon kun virtsaat toisen kerran näytteenottopäivänä, voit antaa näytteen myös myöhemmin. Silloin täytyy näyte antaa alle kahden tunnin kuluessa siitä, kun olet viimeksi virtsannut. Jos et pysty antamaan näytettä kahden tunnin kuluessa, virtsan eritystä voidaan edistää juomalla 1-2 dl vettä. Vettä ei saa juoda liikaa, koska vesi laimentaa virtsaa.

Pese virtsaputken huolellisesti käsisuihkulla. Koska tutkitaan verivirtsaisuutta, voimakasta pesua tulee kuitenkin välttää limakalvojen verenvuodon välttämiseksi. Myöskään pesuaineita ei saa käyttää.

Pienillä pidätyskyvyttömillä lapsilla käytetään keräyspussia.

Naiset/Tytöt:

Virtsaputken suu (ulkosynnyttimet) suihkutetaan käsisuihkulla. Pesun jälkeen ulkosynnyttimet kuivataan kevyesti wc-paperilla.

Miehet/Pojat:

Esinahka vedetään taakse ja terska suihkutetaan käsisuihkulla. Pesun jälkeen virtsaputken suu kuivataan kevyesti wc-paperilla.

Näyte:

Virtsaa lasketaan aluksi wc-altaaseen. Näytteeksi otetaan virtsasuihkun keskiosa. Loppuvirtsa lasketaan jälleen wc-altaaseen.

 

21.7.2020 Laboratorio2