3874 dU-Mhistam

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että noudatat annettua ruokavaliota sekä hoitavan lääkärin antamia ohjeita lääkkeiden ottamisesta.

Vähintään kaksi (2) vuorokautta ennen keräyksen alkamista ja keräyksen aikana ei saa nauttia punaviiniä eikä syödä juustoa, jugurttia, hapankaalta eikä niitä sisältäviä ruokia. Jos olet poikennut ohjeista, ilmoita siitä näytteen vastaanottajalle.

Näytteenottovälineitä voi noutaa laboratoriosta omasta terveyskeskuksesta, Vaasan keskussairaalan näytteenotosta (B1) tai hoitavasta yksiköstä.

 

Säilöntäaine

Säilöntäaineeksi saat 2 x 5 ml suolahappoa. Suolahappo on myrkyllistä ja syövyttävää ja sen roiskumista iholle, silmiin ja vaatteille on varottava. Säilytä säilöntäaine lasten ulottumattomissa.

Virtsan keräys

Tyhjennä virtsarakkosi keräyspäivän aamuna esim. klo 7.15. Tätä virtsaa ei oteta talteen, mutta merkitse aloitusaika muistiin.

Tästä kellonajasta alkaa keräys. Kerää kaikki 24 tunnin aikana erittyvä virtsa talteen. On varottava, ettei virtsaa joudu hukkaan ulostamisen yhteydessä. Keräysastiaan ei saa joutua ulostetta eikä paperia. Vuorokausivirtsa kerätään astiaan, johon lisätään keräyksen alkuvaiheessa 5 ml (1 putki) 6 mol/l suolahappoa ja keräyksen loppuvaiheessa 5 ml (2. putki) 6 mol/l suolahappoa. Jos kokonaismäärä jää alle 0,5 l, ei toista säilöntäaine-erää lisätä vaan se palautetaan. Astia säilytetään keräyksen ajan kylmässä. Keräyksen päätyttyä keräysastia toimitetaan laboratorioon.

Tyhjennä rakkosi viimeisen kerran keräysastiaan seuraavana aamuna samaan kellonaikaan kuin keräys alkoi. Merkitse lopetusaika muistiin.

Keräyksen päätyttyä

Näytteen tunnistamiseksi on tärkeää, että kiinnität jokaiseen keräysastiaan tarran, johon olet merkinnyt nimesi, henkilötunnuksesi sekä keräyksen aloitus- ja lopetusajan. Laboratorio ei voi tutkia puutteellisesti merkittyjä näytteitä. Toimita kaikki keräysastiat mahdollisimman pian laboratorioon.

 

25.10.2016 Klinisk kemi