Monet näytteenottoa edeltävät tekijät, kuten ruokailu, ruumiillinen rasitus, stressi, kahvi, tupakka, alkoholi ja lääkkeet (myös luontaistuotteet, vitamiinit), vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Vältä tupakointia, alkoholia ja ruumiillista rasitusta näytteenottoa edeltävän vuorokauden aikana. Ennen näytteenottoa on suositeltavaa istua rauhallisesti noin 15 minuuttia verenkierron tasaantumiseksi.

Ohjeita noudattamalla varmistat mahdollisimman luotettavien tulosten saannin. Jos olet joutunut poikkeamaan ohjeista, ilmoita siitä näytteenottajalle.

Verinäyte

Saa syödä ja juoda

Ennen näytteenottoa saa syödä kevyen aamiaisen ja ottaa aamulääkkeet, ellei hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Kohtuullinen veden nauttiminen on sallittua.

Syömättä ja juomatta 10–12 tuntia ennen näytteenottoa

Jos sinulla on näytteenotto aamulla, huomioi, että syömisen ja näytteenoton väliin jää 10-12 tuntia. Vettä saa juoda vain yhden lasillisen. Aamulääkkeet saa ottaa ellei  hoitavan lääkärin kanssa ole toisin sovittu. Jos käytät lisäravinteita (esim. luontaistuotteita, urheiluvalmisteita tai vitamiineja), pidä näiden käytössä vähintään 8 tunnin tauko ennen näytteenottoa.

Virtsanäyte

Keskisuihkuvirtsanäyte

Ennen näytteenottoa tulisi olla virtsaamatta vähintään 4 tuntia. Vettä saa juoda enintään yhden lasillisen. Virtsanäytteen voi ottaa myös kotona. Terveysaseman/sairaalan henkilökunta antaa sinulle erilliset ohjeet ja näytteenottotarvikkeet.

Näyte virtsan sytologista tutkimusta varten

Tyhjennä virtsarakko aamulla noin 2 tuntia ennen laboratorioon tuloa ja juo 0,5 litraa vettä. Näyte otetaan laboratoriossa.

Näyte klamydia- ja gonokokki-infektion selvittämistä varten

Ennen näytteenottoa tulisi olla virtsaamatta vähintään 1 tunti. Erilliset ohjeet ja näytteenottotarvikkeet saat lähimmästä laboratoriosta.

22.2.2018 Laboratorio3