nU-Porfyriinit yövirtsasta (aamuvirtsasta)

6332 nU-Porf

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että noudat annettua ruokavaliota sekä hoitavan lääkärin antamia ohjeita lääkkeiden ottamisesta.

B-vitamiinit ja niitä sisältävät valmisteet häiritsevät määritystä. B-vitamiinien nauttimista tulisi välttää 10 vrk ennen näytteenottoa. Myös muiden vitamiinivalmisteiden nauttimista tulisi välttää kolme (3) vuorokautta ennen näytteenottoa.

Keräysastian voi noutaa laboratoriosta omasta terveyskeskuksesta, Vaasan keskussairaalan näytteenotosta (B1) tai hoitavasta yksiköstä.

 

Virtsan keräys

Kaikki erittyvä virtsa nukkumaanmenosta aamun ylösnousuun (esim. klo 21-7) kerätään talteen. Keräysajan tulee olla vähintään 6 tuntia. Jos rakko tyhjennetään juuri ennen nukkumaanmenoa, tämä virtsa otetaan jo talteen keräysastiaan. Keräysastia säilytetään keräyksen ajan viileässä (+5°C) valolta suojattuna. On tärkeää, että näyte suojataan valolta kaikissa vaiheissa.

Merkitse aloitus- ja lopetusaika muistiin.

Keräyksen päätyttyä

Näytteen tunnistamiseksi on tärkeää, että kiinnität keräysastiaan tarran, johon olet merkinnyt nimesi ja henkilötunnuksesi sekä keräyksen aloitus- ja lopetusajan. Toimita keräysastia mahdollisimman pian laboratorioon.

 

25.10.2016 Klinisk kemi