24 tunnin keräys

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että syöt ja juot normaalisti, ellei muita ohjeita ole annettu. Kaikki 24 tunnin aikana erittyvä virtsa otetaan mukaan keräykseen.

Ohjeita noudattamalla varmistat mahdollisimman luotettavien tulosten saannin. Jos olet joutunut poikkeamaan ohjeista, ilmoitta siitä näytteen vastaanottajalle.

Keräysastian voi noutaa laboratoriosta omasta terveyskeskuksesta, Vaasan keskussairaalan näytteenotosta (B1) tai hoitavasta yksiköstä.

 

Virtsan keräys

Tyhjennä virtsarakkosi keräyspäivän aamuna esim. klo 7.15. Tätä virtsaa ei oteta talteen, mutta merkitse aloitusaika muistiin.

Tästä kellonajasta alkaa keräys. Kerää kaikki 24 tunnin aikana erittyvä virtsa talteen. On varottava, ettei virtsaa joudu hukkaan ulostamisen yhteydessä. Keräysastiaan ei saa joutua ulostetta eikä paperia.

Säilytä keräysastia suljettuna viileässä ja valolta suojattuna siihen saakka kunnes tuot sen laboratorioon. Näyte ei saa jäätyä. Jatka keräystä tarvittaessa toiseen astiaan.

Tyhjennä rakkosi viimeisen kerran keräysastiaan seuraavana aamuna samaan kellonaikaan kuin keräys alkoi. Merkitse lopetusaika muistiin.

Keräyksen päätyttyä

Näytteen tunnistamiseksi on tärkeää, että kiinnität jokaiseen keräysastiaan tarran, johon olet merkinnyt nimesi, henkilötunnuksesi sekä keräyksen aloitus- ja lopetusajan. Laboratorio ei voi tutkia puutteellisesti merkittyjä näytteitä. Toimita kaikki keräysastiat mahdollisimman pian laboratorioon.

 

25.10.2016 Klinisk kemi