Histologisia näytteitä eli kudosnäytteitä tutkitaan muun muassa sairauksien laadun ja luonteen sekä levinneisyyden selvittämiseksi. Suuri osa histologian laboratorion työstä koostuu syöpänäytteiden tutkimisesta, mutta histologisista näytteistä voidaan tutkia myös muita sairauksia, kuten erilaisia suolistosairauksia ja autoimmuunitauteja.

Näyte voi olla esimerkiksi tähystyksen yhteydessä otettu biopsia eli koepala, iholta poistettu luomi tai leikkauksen aikana poistettu kokonainen elin tai sen osa, kuten sappirakko tai pala ohutsuolta. Näytteestä valmistetaan histologian laboratoriossa erilaisia menetelmiä hyödyntäen ohuita, värjättyjä leikkeitä objektilasille.

Patologian alan erikoislääkäri eli patologi tutkii näytteen mikroskoopin avulla ja antaa siitä lausunnon (patologis-anatominen diagnoosi, PAD), joka auttaa potilasta hoitavaa lääkäriä oikean diagnoosin tekemisessä ja sopivan hoidon valinnassa.

Pyrimme antamaan lausunnon kolmen viikon kuluessa näytteen saapumisesta osastollemme. Potilaana saat vastauksen sinua hoitavasta yksiköstä.

30.7.2021 HPY2