Hoitava yksikkö on varannut sinulle ajan luuntiheysmittausta varten Vaasan keskussairaalan röntgenosastolle, F-rakennus, 1. kerros. Mikäli aika ei sovi sinulle, ota yhteyttä lähettävään/hoitavaan yksikköön.

Luuntiheysmittauksella tutkitaan luuston mineraalipitoisuutta. Mittaus tehdään yleensä reisiluiden yläosista ja lannerangasta. Metalliesineet (lonkkaproteesi tai lannerangan fiksaatiomateriaali) eivät estä mittausta.

Esivalmistelut

Tutkimuspäivän aamuna ei saa ottaa kalkkivalmisteita, rautavalmisteita tai osteoporoosilääkkeitä, koska ne voivat häiritä kuvien tulkintaa. Juoda ja syödä voit normaalisti. Pukeudu helposti riisuttaviin vaatteisiin, koska joudut riisumaan vaatteet, joissa on metallia. Raskaana oleville ei tutkimusta tehdä.

Tutkimus

Tutkimus kestää kokonaisuudessaan noin 20 minuuttia. Itse mittaus kestää muutamia minuutteja ja tapahtuu makuulla. Mittauksessa käytetään röntgensäteitä, mutta siitä saatava säteilyannos on pieni ja vastaa korkeintaan parin päivän luonnon taustasäteilyn määrää.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen tuloksen saat hoitavasta yksiköstä.Tutkimus sisältyy poliklinikkamaksuun. Peruuttamatta jääneesta tutkimuksesta veloitetaan erillinen maksu.

 Kysely luuntiheysmittaukseen tulevalle (pdf), ei saavutettava tiedosto.

20.2.2020 röntgen 5