Magneettitutkimuksella voidaan tutkia monipuolisesti pään, vartalon ja raajojen aluetta. Tutkimuksessa saadaan tarkkoja kuvia elimistöstä radioaaltojen ja magneettikentän avulla ilman röntgensäteitä.

Magneettitutkimusta ei yleensä voida tehdä potilaalle, jolla on sydämentahdistin, hermostimulaattori, sisä- tai välikorvaproteesi, tai metallisiruja silmässä. Tutkimuksia ei myöskään tehdä alkuraskauden aikana.

Kaikki metalliesineet, korut, kello, rahapussi, matkapuhelin, silmälasit ja vaatteet, joissa on metallia, on jätettävä pukuhuoneen lukolliseen kaappiin kuvauksen ajaksi.

Pään ja kaulan aluetta tutkittaessa potilaalla ei saa olla hiuslakkaa eikä meikkiä.

Vatsan aluetta tutkittaessa pitää olla syömättä 4 tuntia ennen tutkimusta.

Toisinaan tutkimuksessa käytetään tehosteainetta, jota ruiskutetaan kyynärvarren laskimoon. Tehosteaine parantaa kudosten erottuvuutta kuvissa ja helpottaa kuvien tulkintaa.

Tutkimuksen aikana potilas makaa valaistussa hyvin ilmastoidussa putkimaisessa laitteessa. Tutkittavasta alueesta otetaan muutaman minuutin pituisia kuvasarjoja. Kuvasarjojen aikana laitteistosta kuuluu voimakas nakuttava ääni, minkä vuoksi potilaalla on kuulosuojaimet. Kuulosuojaimista voi kuunnella musiikkia tutkimuksen aikana. Oman CD-levyn voi ottaa mukaan, mikäli haluaa.

Tutkimus kestää noin puolesta tunnista yhteen ja puoleen tuntiin.

11.11.2020 Röntgen 4