Hoitava yksikkö on varannut sinulle ajan magneettitutkimukseen sekä vartalon tietokonekerroskuvaukseen Vaasan keskussairaalan röntgenosastolla, F-rakennus, 1. kerros. Mikäli tutkimusaika ei sovi sinulle, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön.

Magneettitutkimus tehdään ennen tietokonekerroskuvausta.

Tutkimukseen valmistautuminen

• Ennen MRI- tutkimusta olet 4 tuntia syömättä ja juomatta.
  • Älä tyhjennä virtsarakkoa 1- 2 tunnin aikana ennen CT- tutkimusaikaa.
  • Jos käytät joitakin lääkkeitä, voit ottaa ne normaalisti pienen vesimäärän kanssa.
  • Jos käytät diabetekseen tablettilääkitystä, sinun tulee neuvotella tutkimukseen valmistautumisesta hoitavan yksikön/ lääkärin kanssa.
  • Kaikki metalliesineet, korut, kello, rahapussi, pankki- ja luottokortit, matkapuhelin, silmälasit, kuulakärkikynät, vaatteet (joissa metallia), piilolinssit on jätettävä pukukopin lukolliseen kaappiin
  • Ole hyvä ja täytä ohessa oleva kyselylomake ja lähetä se etukäteen röntgeniin viimeistään pari päivää ennen annettua tutkimusaikaa.
  • Mikäli sinulla on klaustrofobia tai epäilet klaustrofobiaa, ota yhteys hoitavaan yksikköön.
  • Kuumeiselle magneettitutkimusta ei tehdä.

MRI-tutkimus

• Magneettitutkimuksella saadaan tarkkoja kuvia elimistöstä radioaaltojen ja magneettikentän avulla ilman röntgensäteilyä.
  • Sinulle laitetaan kanyyli kyynärtaipeeseen, koska tutkimuksessa käytetään  suonensisäistä tehosteainetta.
  • Ennen tutkimusta röntgenhoitaja laittaa myös  peräsuoleen geelimäista täyttöainetta joka pidetään myös CT-tutkimuksen ajan peräsuolessa.
  • Tutkimuksessa makaat hyvin ilmastoidussa putkimaisessa laitteessa, jolloin otetaan eripituisia  kuvasarjoja.
  • Kuvasarjojen aikana laitteistosta kuuluu voimakas nakuttava ääni, jota vaimennetaan kuulokkeilla, joista  kuuluvat hoitajan tiedoitukset ja voi kuunnella musiikkia.
  • Sinulla on merkinanto- ja puheyhteys tutkimusta tekevään hoitajaan.
  • Magneettitutkimus kestää noin 45 min.

CT-tutkimus ( Tietokonekerroskuvaus )

• Tehdään heti magneettitutkimuksen jälkeen.
  • Tutkimuksessa makaat pöydällä, joka liikkuu hitaasti kuvauksen aikana.
  • Tutkimuksessa käytetään suonensisäistä tehosteainetta.
  • Tietokonekerroskuvaus kestää noin 20 min.
  • Röntgenosastolla tehdään myös päivystystutkimuksia, tutkimuksiin kannattaa varata aikaa vähintään     2 tuntia.

Jälkihoito

• Tutkimukset eivät  vaadi  jälkihoitoa.
  • Jos gadolinium-tehosteainetta annetaan potilaalle, joka imettää, imetyksessä on pidettävä 24 tunnin tauko.
  • Tutkimustuloksen saat hoitavasta yksiköstä.
  • Tutkimus sisältyy poliklinikkamaksuun. Peruuttamatta jääneestä tutkimuksesta veloitetaan erillinen maksu.

Tervetuloa

10.6.2016 Röntgen 3