Yleistä tutkimuksesta

Hoitava yksikkö on varannut sinulle ajan magneettitutkimukseen sekä vartalon tietokonekerroskuvaukseen Vaasan keskussairaalan röntgenosastolla, F-rakennus, ykkös kerros. Mikäli tutkimusaika ei sovi sinulle, ota yhteyttä hoitavaan yksikköön.

Magneettitutkimus tehdään ennen tietokonekerroskuvausta.

Miten valmistaudutaan

• Ennen MRI- tutkimusta olet neljä tuntia syömättä ja juomatta
  • Älä tyhjennä virtsarakkoa kahteen tuntiin ennen CT- tutkimusaikaa
  • Jos käytät joitakin lääkkeitä, voit ottaa ne normaalisti pienen vesimäärän kanssa
  • Jos käytät diabetekseen tablettilääkitystä, sinun tulee neuvotella tutkimukseen valmistautumisesta hoitavan yksikön tai lääkärin kanssa
  • Kaikki metalliesineet, korut, kello, rahapussi, pankki- ja luottokortit, matkapuhelin, silmälasit, kuulakärkikynät, vaatteet (joissa metallia), piilolinssit on jätettävä pukukopin lukolliseen kaappiin
  • Ole hyvä ja täytä ohessa oleva kyselylomake ja lähetä se etukäteen röntgeniin viimeistään pari päivää ennen annettua tutkimusaikaa.
  • Mikäli sinulla on klaustrofobia tai epäilet klaustrofobiaa, ota yhteys hoitavaan yksikköön
  • Kuumeiselle magneettitutkimusta ei tehdä

Miten tutkimus tehdään

• Magneettitutkimuksella saadaan tarkkoja kuvia elimistöstä radioaaltojen ja magneettikentän avulla ilman röntgensäteilyä.
  • Sinulle laitetaan kanyyli kyynärtaipeeseen, koska tutkimuksessa käytetään  suonensisäistä tehosteainetta.
  • Tutkimuksessa makaat hyvin ilmastoidussa putkimaisessa laitteessa, jolloin otetaan eripituisia  kuvasarjoja.
  • Kuvasarjojen aikana laitteistosta kuuluu voimakas nakuttava ääni, jota vaimennetaan kuulokkeilla, joista  kuuluvat hoitajan tiedoitukset ja voi kuunnella musiikkia.
  • Sinulla on merkinanto- ja puheyhteys tutkimusta tekevään hoitajaan.
  • Magneettitutkimus kestää noin 45 minuuttia.

CT-tutkimus (Tietokonekerroskuvaus)

• Tehdään heti magneettitutkimuksen jälkeen.
  • Tutkimuksessa makaat pöydällä, joka liikkuu hitaasti kuvauksen aikana.
  • Tutkimuksessa käytetään suonensisäistä tehosteainetta.
  • Tietokonekerroskuvaus kestää noin 20 minuuttia.
  • Röntgenosastolla tehdään myös päivystystutkimuksia, mikä voi vaikuttaa aikatauluihin.

Mita tutkimuksen jälkeen

• Tutkimukset eivät  vaadi  jälkihoitoa.
  • Jos gadolinium-tehosteainetta annetaan potilaalle, joka imettää, hänen on tyhjennettävä rintansa kertaalleen ennen seuraavaa imetystä.
  • Tutkimustuloksen saat hoitavasta yksiköstä.
  • Tutkimus sisältyy poliklinikkamaksuun. Peruuttamatta jääneestä tutkimuksesta veloitetaan erillinen maksu.

Tervetuloa!

7.12.2020 Röntgen 3