Lääkehoitosi koostuu kaikista käyttämistäsi lääkkeistä, olivatpa ne lääkärin määräämiä tai apteekista ilman reseptiä ostettuja lääkkeitä, vitamiini- tai luontaistuotevalmisteita. Käytä lääkkeet aina saamiesi ohjeiden mukaisesti. Kerro, jos käytät niin sanottuja vaihtoehtohoitoja, ruokavaliossasi lisäravinteita, tai niin sanottuja luonnonmukaisia terveystuotteita ja jos noudatat erikoisruokavaliota. Kerro myös ruokaaine-ja lääkeallergioistasi.

• Pyydä lääkäriä, farmaseuttia tai sairaanhoitajaa kertomaan mihin tarkoitukseen saat lääkettä; mitä sinun tulisi tietää lääkehoidostasi ja vaikuttavatko jotkin ruoka-aineet tai juomat lääkehoidon tehoon.

• Lue aina lääkkeiden ohjeet! Lääkepakkauksessa on aina mukana ohje, jossa kerrotaan lääkkeen ottotavasta, annostuksesta ja mahdollisista haittavaikutuksista. Jos jokin asia jää sinulle epäselväksi, älä epäröi kysyä asiasta apteekin henkilökunnalta, lääkäriltä tai hoitajalta.

• Tutustu lääkkeisiisi ja pidä niistä luetteloa esimerkiksi Lääkekortti.fi –palvelun avulla. Pidä luettelo mukanasi.

• Kerro hoitavalle lääkärillesi käyttämistäsi resepti- ja itsehoitolääkkeistä, vitamiineista ja luontaistuotevalmisteista sekä lääkeyliherkkyyksistäsi. Voit pyytää apteekista yhteenvedon käyttämästäsi lääkityksestä.

• Älä ota toiselle määrättyjä lääkkeitä tai anna omia lääkkeitäsi kenellekään muulle.

• Varmista sairaalahoidossa ollessasi, että saat myös kotona käytössäsi olleet lääkkeet. Jos et saa niitä, kysy, miksi et saa niitä.

• Varmista, että sairaalahoidon jälkeen sinulla ja jatkohoidostasi vastaavalla lääkärillä on tieto lääkehoidostasi tai lääkityksen lopettamisesta ja muutoksista.

• Jos käytät useita lääkkeitä samanaikaisesti, pyydä lääkäriäsi arvioimaan lääkityksesi asianmukaisuus ja tarpeellisuus säännöllisesti.

• Annostele lääkkeesi annostelijaan (dosettiin). Lääkkeiden annostelu helpottaa lääkkeiden ottamista oikeaanaikaan.

• Palauta käyttämättä jääneet ja vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.
  • Selvitä etukäteen, mihin voit ottaa yhteyttä,mikäli lääkityksessäsi ilmenee ongelmia
30.11.2015 VKSadmin