Laissa on määritelty tarkkaan, kuka saa katsoa tietojasi sähköisestä Reseptikeskuksesta. Kansaneläkelaitos Kela on Reseptikeskuksen ylläpitäjä. Resepti- ja potilastiedot ovat arkaluonteisia terveystietoja. KanTa-palveluiden avulla tietoja käsitellään luotettavasti ja turvallisesti.

Lääkkeen määrännyt lääkäri saa katsoa reseptejä, jotka hän on itse kirjoittanut. Sinua hoitava lääkäri tai sairaanhoitaja saa katsoa sähköisiä reseptejäsi, jos annat siihen luvan. Hätätapauksessa lääkäri voi katsoa tietojasi myös ilman lupaa, jotta saisit mahdollisimman hyvää hoitoa. Hakiessasi lääkkeitä apteekista saa farmaseutti tai proviisori katsoa sähköisiä reseptejäsi.

Kaikki 18 vuotta täyttäneet voivat myös milloin tahansa katsella omia reseptitietojaan tietokannasta. Voit selailla ja tulostaa tietosi e-palvelun avulla osoitteessa www.kanta.fi kohdassa ”Omat tiedot". Voit kirjautua palveluun verkkopankkitunnuksillasi. Jos sinulla ei ole tietokonetta, voit saada tulostetun listan reseptitiedoistasi apteekista. Tietojen katsomiseen et siis tarvitse tietokonetta.

Jos sinulle on määrätty sähköinen resepti, sinulla on oikeus:

  • tarkistaa Reseptikeskukseen tallennetut tiedot
  • saada virheelliset tiedot korjattua
  • saada tieto siitä, mitkä tahot ovat käsitelleet ja katsoneet tietojasi

Sähköiset reseptisi näkyvät ”omien tietojen” katselussa 30 kuukautta reseptin kirjoittamisen jälkeen. E-palveluun ei tallenneta paperireseptejä eikä puhelimitse tai faksilla apteekkiin lähetettyjä reseptejä.

Alle 18-vuotias ei pääse katsomaan reseptitietojaan. Myöskään vanhemmat eivät näe alaikäisen lapsensa tietoja. Alaikäisen lapsen huoltaja voi sen sijaan hoitaa apteekissa kaikkia lapsensa sähköisiin resepteihin liittyviä asioita, ja huoltaja voi halutessaan pyytää apteekista tulostettua listaa lapsen sähköisistä resepteistä.

Reseptikeskuksen tietoturvasta ja Kelan KanTa-palveluiden turvallisuuspolitiikasta voit lukea lisää tästä.

13.3.2019 Redaktion_Toimitus