Vaasan keskussairaala siirtyy käyttämään sähköistä reseptiä, eReseptiä, vuoden 2013 alkupuolella. Sairaanhoitopiirin terveyskeskukset ja apteekit ovat ottaneet eReseptin käyttöön marraskuussa 2012. eReseptin yleistyttyä paperireseptin käyttöä vähennetään pikkuhiljaa.

Kun lääkkeen määrääjä määrää sinulle lääkettä, hän kirjoittaa siitä sähköisen reseptin ja tallentaa sen suoraan Reseptikeskuksen tietokantaan. Kansaneläkelaitos (Kela) on Reseptikeskuksen ylläpitäjä.

Kun käyt terveysasemallasi tai sairaalassa, et saa paperireseptiä vaan paperisen potilasohjeen. Ohjeessa kerrotaan sinulle määrättyjen lääkkeiden nimet ja annosteluohjeet.

Kun sinulle on määrätty eResepti, voit noutaa siinä mainitut lääkkeesi mistä tahansa apteekista. eResepti otetaan käyttöön Suomen jokaisessa apteekissa vuoden 2012 aikana. Apteekeilla on suojattu yhteys Respetikeskuksen tietokantaan, jonne sähköiset reseptisi on tallennettu. Sinulla tulee aina olla Kela-kortti mukana apteekissa asioidessasi. Tarvitset Kela-korttia myös saadaksesi lääkkeestä sairausvakuutuskorvauksen. Paperista potilasohjetta ei tarvitse välttämättä ottaa mukaan, mutta sen näyttäminen nopeuttaa asioimistasi apteekissa.

Myönnetty eResepti näkyy Reseptikeskuksessa 30 kuukautta kirjoittamisen jälkeen. Tämän jälkeen eResepti siirtyy sähköiseen eArkistoon.

eReseptin yleistyttyä paperireseptin käyttöä vähennetään. Jos et halua sähköistä reseptiä, voit pyytää lääkäriltä paperireseptin. Paperireseptin tietoja ei tallenneta sähköiseen Reseptikeskukseen.

Laki sähköisestä lääkemääräyksestä määrää elektronisen reseptin käyttöönoton pakolliseksi apteekeissa ja terveydenhuollon toimintayksiköissä.

9.11.2015 VKSadmin