Vaasan keskussairaalan hiljaisuuden huoneen eteen on tehty työtä kaikessa hiljaisuudessa jo vuosien ajan. Sinä aikana on ollut myötä- ja vastoinkäymisiä, mutta nyt kurssi on vakaasti kohti toteutumista ja huoneen käyttöönottoa.

Hiljaisuuden huoneen tarve tuli ajankohtaiseksi vuosina 1999–2000. Seurakuntayhtymä ja sairaalan johto kävivät asiasta keskustelua, mutta asia jäi katveeseen vuosituhannen ensimmäisinä vuosina.

Kun Y-taloa alettiin suunnitella, heräsi kysymys, voisiko hiljaisuuden huoneelle nyt löytyä sopiva tila. Hiljaisuuden asiaa alettiin edistää aivan uudella innolla. Suunnittelu sai vauhtia ja toteutuminen alkoi näyttää todennäköiseltä.

Kokoushuone F0:ssa, joka oli osa aiempaa päivystysosastoa, kunnostettiin vuosina 2014–2015. Huoneeseen ostettiin kolme Esa Siltalopin luontokuvaa Pohjanmaalta. Ilona Ristan puureliefi hankittiin peittämään suuret ikkunat, samalla se toimii sisustuksen osana. Taideteokset saatiin paikalle syksyllä 2015. Silloin pyydettiin myös Porvoon piispaa vihkimään huone käyttöön seuraavan vuoden toukokuussa. Keväällä 2016 hankittiin huonekalut, tuolit ja lattiatyynyt, sekä asennettiin televisio musiikkia ja kuvaa varten. Vielä odottelemme alttaria ja ristiä sekä muuta varustusta.

Sairaanhoitopiiri ja keskussairaala ovat voittajia tässä maratonjuoksussa. Panostus on merkittävä myös euroissa ja senteissä laskettuna. Kaikille käytännön työhön osallistuneille kuuluu kiitos, nyt kun haave on toteutumassa.

Ajatus ja unelma hiljaisuuden huoneesta on herätetty ruususenunestaan. Sairaalapapit jatkavat huoneen käytön suunnittelua. Toiveemme ja tavoitteemme on, että huone palvelee potilaita, henkilöstöä ja omaisia. Hiljainen hetki antaa voimia, mahdollistaa ajatusten kokoamisen, vapauttaa luovuuden ja paljon muuta ylläpitäen ja lisäten hyvinvointia työssä ja elämässä ylipäätään. Hiljaisuuden huoneessa – eri uskonnonharjoittajien yhteisessä olohuoneessa – ihmiset voivat kulkea hiljaisuuden tietä, joka on yhteinen perinne kaikissa uskonnoissa. Hiljaisuuden huone on sisustettu ajatuksella ja aistikkaasti, ja se vie vierailijan suoraan suomalaisen luonnon syliin. Laineiden loiske ja lokin lento antavat ajatuksille siivet.

20.4.2016 VCSadmin