Kun leikkaus on ohi, sinut viedään heräämöön. Heräämössä valvotaan vointiasi ja hoidetaan mahdolliset kivut kipulääkkeillä.

Kun vointiasi on stabiili ja koet itsesi kivuttomaksi, sinut siirretään osastolle. Sairaanhoitaja tulee osastolta hakemaan sinut ja vie potilashuoneeseen. Osastolla on seitsemän kahden hengen huonetta ja kaksi neljän hengen huonetta. Potilaat sijoitetaan paikkatilanteen mukaan.

Osastolla jatketaan verenpaineseurantaa ja hoidetaan mahdolliset kivut kipulääkkeillä. Vaikka leikkauksen aikana ja leikkauksen jälkeen annetaan kipulääkkeitä, on silti mahdollista että tunnet kipua. Ilmoita hoitajalle heti, jos tunnet kipua, niin annetaan tarvittaessa lisää kipulääkkeitä. Kipua hoidetaan myös kylmäpakkauksilla. Anestesialääkkeiden takia voit myös kokea pahoinvointia. Jos tulee pahoinvointia, ilmoita hoitohenkilökunnalle. Osastolla on mahdollista saada ruokaa leikkauksen jälkeen, ilmoita hoitajalle varmuuden vuoksi jos sinulla on jotain ruoka-aineallergioita.

Osastolla tapaat leikkauksen jälkeen fysioterapeutin, joka hoitajan kanssa auttaa sinut ylös ensimmäisen kerran jo leikkauspäivänä. Varhainen pystyasentoon nouseminen ja voinnin mukaan liikkeelle lähtö edesauttavat kuntoutumista ja vähentävät leikkaukseen liittyviä komplikaatioita. Fysioterapeutilta saat ohjausta liikkumiseen ja liikeharjoituksiin.

1. leikkauksen jälkeisenä päivänä lääkärit tulevat kiertämään aamupalan jälkeen ja mahdollisuuksien mukaan tapaat sinut leikanneen ortopedin. Lääkärinkierron jälkeen hoitajat tulevat auttamaan sinua aamutoimenpiteissä ja kuntoutus jatkuu. 

Ensimmäiseen proteesileikkaukseen tulleet potilaat kuntoutuvat yleensä vuodeosastolla 2-3 päivää. Mikäli tilanteesi vaatii pidempää kuntoutusta ennen kotiutumista, otetaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen jatkohoitoa varten. Osastolta on mahdollista kotiutua myös iltaisin ja viikonloppuna.

Osastolta saat mukaan kotiin kipulääkereseptit ja mahdolliset reseptit veritulpan ehkäisyyn. Lääkäri kirjoittaa sinulle sairaslomatodistuksen tarvittaessa, yleensä kolmeksi kuukaudeksi proteesileikkauksen jälkeen.

Tekonivelleikkauksen jälkeen toimintakykysi palautuu jo muutamassa viikossa ja apuvälineistä voit luopua asteittain osastolta saatujen ohjeiden mukaisesti. 

6.2.2020 T2