Kun leikkaus on ohi, sinut viedään heräämöön. Heräämössä valvotaan vointiasi ja hoidetaan mahdolliset kivut kipulääkkeillä.

Kun vointisi on stabiili ja koet itsesi kivuttomaksi, sinut siirretään osastolle. Sairaanhoitaja tulee osastolta hakemaan sinut ja vie potilashuoneeseen. Osastolla ei ole yhden hengenhuoneita.

Osastolla jatketaan verenpaineseurantaa ja hoidetaan mahdolliset kivut kipulääkkeillä. Vaikka leikkauksen aikana ja leikkauksen jälkeen annetaan kipulääkkeitä, on silti mahdollista että tunnet kipua. Kipua hoidetaan myös kylmäpakkauksilla. Anestesialääkkeiden takia voit myös kokea pahoinvointia. Jos koet pahoinvointia, ilmoita hoitohenkilökunnalle.

Osastolla on mahdollista saada ruokaa leikkauksen jälkeen, ilmoita hoitajalle jos sinulla on jotain ruoka-aineallergioita.

Pyrimme aloittamaan kuntoutuksen aikaisessa vaiheessa jo leikkauspäivänä. Pääset seisomaan ja voinnin mukaan ottamaan muutaman askeleen hoitajan ja mahdollisuuksien mukaan fysioterapeutin kanssa. Varhainen pystyasentoon nouseminen ja voinnin mukaan liikkeelle lähtö edesauttavat kuntoutumista ja vähentävät leikkaukseen liittyviä komplikaatioita. Fysioterapeutilta saat ohjausta liikkumiseen ja liikeharjoituksiin.

1. leikkauksen jälkeisenä päivänä lääkärit tulevat kiertämään. Lääkärinkierron jälkeen hoitajat tulevat auttamaan sinua aamutoimenpiteissä ja kuntoutus jatkuu. 

Tavallisesti potilaat kuntoutuvat vuodeosastolla 2-3 päivää. Mikäli tilanteesi vaatii pidempää kuntoutusta ennen kotiutumista, otetaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen jatkohoitoa varten. Osastolta on mahdollista kotiutua myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Osastolta saat mukaan; haavanhoito-ohjeet, kontrolliajat, kipulääkereseptit ja mahdolliset reseptit veritulpan ehkäisyyn. Lääkäri kirjoittaa sinulle sairauslomatodistuksen tarvittaessa. Saat myös lähetteen fysioterapeutille. Autolla ajoa ei suositella ennen jälkikontrollia, joka on n.3 kuukauden kuluttua.

Tekonivelleikkauksen jälkeen toimintakykysi palautuu jo muutamassa viikossa ja apuvälineistä voit luopua asteittain osastolta saatujen ohjeiden mukaisesti. 

 

17.4.2020 T2