Leikkauksen jälkeinen kivunlievitys on tärkeää. Kipua voidaan lievittää: tableteilla, piikillä suoraan verisuoneen annettavalla lääkkeellä, jatkuvalla kipulääkityksellä, joka tapahtuu kipupumpulla, joka syöttää lääkettä suoraan selkäydinkanavaan.

On tärkeää päästä liikkeelle mahdollisimman pian. Harjoitteleminen alkaa jo samana päivänä. Sinua autetaan sängystä nousemisessa ja liikkumisessa. Voit käydä suihkussa, jos jaksat.

Ruokavalio riippuu siitä, minkälainen leikkaus sinulle on tehty.

Kun sinut kotiutetaan sairaalasta, saat lääkäriltä ja sairaanhoitajalta neuvoja ja tietoa jatkohoidosta. Saat reseptit ja todistukset, mahdollisesti ajan uutta käyntiä varten ja ompeleiden poistoa varten.

Onko sinulla kysyttävää ennen kotiinlähtöä? Kirjoita kysymykset etukäteen paperille ja ota ne esille omahoitajan tai lääkärin kanssa. Kirjallinen kooste hoitojaksosta (epikriisi) lähetetään sinulle kotiin jälkikäteen.

Leikkauksen jälkeinen kipu on tavallista. Ota sinulle määrättyjä kipulääkkeitä.

Lämmönnousu on tavallista, mutta jos sinulla on kuumetta pitempään kuin 2-3 päivää tai sinulle tulee muita tulehdusoireita (esim. haava punoittaa ja turpoaa), ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Ota mukaan sairaalasta kotiuttamisen yhteydessä saamasi infektioilmoituslomake.

25.11.2015 VKSadmin