Tervetuloa harjoitteluun Synnytys- ja naistentautien osastolle A4!

 

Toivottavasti harjoittelujaksosi meillä on antoisa ja opettavainen. Löydät osaston päärakennuksen neljännestä kerroksesta, A4. Osastollamme hoidetaan raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä vauvoineen sekä gynekologisia potilaita. Osastolla työskentelee kätilöitä, lastenhoitajia, sairaala-apulainen ja sihteeri. Gynekologi ja lastenlääkäri kiertävät osaston päivittäin.

 

Raskaana olevia hoidetaan osastolla raskauskomplikaatioiden vuoksi, esimerkiksi uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen, pre-eklampsian, hepatogestoosin tai IUGR:n vuoksi.

 

Synnyttäneet äidit vauvoineen siirretään synnytyssalista osastolle 2-3 tuntia synnytyksen jälkeen. Keisarileikkauksen jälkeen äiti tulee osastolle heräämöstä. Synnytyksen jälkeen hoitoaika osastolla on keskimäärin 1-3 vuorokautta. Tavoitteemme on tukea ja vahvistaa tuoreiden vanhempien ja vauvan välistä sidettä. Ohjaamme vanhempia vauvanhoidossa ja imetyksestä niin, että he tuntevat olonsa turvalliseksi uudessa elämäntilanteessa. Työskentelemme sairaalassamme Vauvamyönteisyysohjelman (Baby Friendly Hospital Initiative) mukaisesti ja tavoitteemme on tukea 6 kuukauden täysimetystä.

 

Gynekologisilla potilailla on suunniteltuja operaatioita maanantaisin ja tiistaisin. Muutoin gynekologisia potilaita otetaan vastaan päivystyksellisesti. Osastolla hoidetaan muun muassa postoperatiivisia potilaita (esimerkiksi hysterektomia, TVT, KA, KP), gynekologisia syöpiä, raskauden keskeytyksiä ja keskenmenoja (enimmäkseen 12-24 raskausviikkoa) sekä rintatulehduksia.

 

Osaston hoitofilosofia

Kätilön hoitotyön tavoitteena on hoitotyön eri keinoin tukea ja olla läsnä naisen eri elämänvaiheissa.  Hoitotyöhön sisältyy yksilöllisyyden, turvallisuuden, jatkuvuuden ja ammattilaisuuden periaatteet, joita toteutamme humanistisella ihmiskäsityksellä sekä tiedolla, taidolla ja tunteella.

 

Osaston päivittäinen toiminta

Työvuoromme ovat seuraavanlaiset:

Aamuvuoro 07.00-15.00

Iltavuoro 14.00-21.30

Yövuoro 21.00-07.30

 

Raskaana olevilta seuraamme yleisvointia, otamme KTG-käyrää ja laboratoriokokeita sekä teemme ultraäänitutkimuksia tarpeen mukaan.

 

Aamuisin tehdään vauvan aamupesut yhdessä äidin/vanhempien kanssa. Seuraamme läpi vuorokauden imetystä ja yleisvointia sekä teemme tarvittavia kontrolleja äidille (kohtu, vuoto, mahdolliset ompeleet jne.) ja vauvalle (verensokeri, infektiokontrollit jne.). Sektiopotilaan hoitoon kuuluu lisäksi verenpaineen seuranta, virtsan eritys (katetri), haavan- ja kivunhoito sekä mobilisointi.

 

Osastolta löytyy henkilökunnan taukotila, josta löytyy jääkaappi ja mikroaaltouuni. Voit ottaa mukaan omat eväät tai voit syödä lounaan sairaalan ruokasalissa. Iltaisin ja viikonloppuisin voit tilata ruoan osastolle, jos olet ostanut ruokalippuja etukäteen (kanttiinista). Jos juot kahvia voit ottaa mukaan kahvipaketin sen sijaan, että maksaisit erikseen yhdestä kupista. Jokainen työntekijä huolehtii taukotilan siisteydestä.

 

Tärkeää muistaa:

  • Vaitiolovelvollisuus! Tarkista että salassapitovelvollisuuslomakkeesi on voimassa (voimassaoloaika 2 vuotta)
  • Aseptiikka! Ole huolellinen käsihygieniassa ja toimi aseptisen työtavan mukaan. Ei kelloja, sormuksia, käsikoruja tai kynsilakkaa.
  • Kännykät eivät kuulu potilastyöhön ja niitä ei pidä käyttää työaikana.

 

Opiskelijana synnytys- ja naistentautien osastolla

Ota yhteyttä viikkoa ennen harjoittelun alkua, jotta saat tietää ensimmäisen viikon työvuorosi (yhteystiedot alla). Suunnittelet työvuorosi ohjaajasi työvuorojen mukaan niin pitkälle kuin mahdollista. Tule ajoissa työvuoroihin. Keskustele ohjaajasi kanssa, jos sinulla on tarvetta vaihtaa työvuoroja. Ilmoita aina sairastumisesta osastolle ja merkitse sairaspäivät selkeästi S-kirjaimella työvuorolistaan.  Harjoittelun päättyessä pyydä allekirjoitus työvuorolistaan ja ota kaksi kopiota. Alkuperäisen saat toimittaa kouluun ja kopiot jätetään osastolle.

 

Pukuhuoneet sijaitsevat kellarikerroksessa. Laukuille löytyy lukolliset kaapit osastolta. Osastolle tullessa sinulla tulee olla mukana nimikyltti, työvuorolista, tavoite- ja arviointilomake sekä Kätilöopiskelijan harjoittelun työkirja. Suunnittele tavoitteet hyvissä ajoin, mieluiten viimeistään ensimmäisen viikon aikana. Käy tavoitteet läpi ohjaajan kanssa.

 

Ole oma-aloitteinen ja osallistu aktiivisesti potilastyöhön. Teet ohjattuna samoja työtehtäviä kuin ohjaajasi ja myöhemmässä vaiheessa itsenäisesti, kun ohjaajasi on antanut siihen luvan. Osaston puhelimeen vastaat osaston nimen, oman nimesi ja kerrot olevasi opiskelija. Käytä molempia kieliä.

 

Yhteystiedot

Opiskelijavastaavat synnytysyksikössä ovat Paula Mylläri, Elisabeth Multamäki ja Pia Berg.

Puhelinnumero: 06-213 2072

Sähköposti: etunimi.sukunimi@vshp.fi

19.9.2017 synnytykset