Tervetuloa harjoitteluun Synnytys- ja naistentautien osastolle A4!

Toivottavasti harjoittelujaksosi meillä on antoisa ja opettavainen. 

Osastollamme hoidetaan raskaana olevia, synnyttäneitä äitejä, vauvoja sekä naistentautien potilaita. Raskaana olevia hoidetaan osastolla raskauskomplikaatioiden vuoksi, esimerkiksi uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen, pre-eklampsian, hepatogestoosin tai IUGR:n vuoksi.

Synnyttänyt tulee vastasyntyneen vauvansa kanssa osastolle noin 2-3 tuntia synnytyksen jälkeen synnytyssalista tai keisarileikkauksen jälkeen heräämöstä. Hoitoaika osastolla synnytyksen jälkeen on keskimäärin 1-4 vuorokautta. Tavoitteemme on tukea vanhempien ja vauvan välistä suhdetta. Opastamme vanhempia vauvanhoidossa ja imetyksessä niin, että he tuntevat olonsa turvalliseksi uudessa elämäntilanteessa. Sairaalamme toimii vauvamyönteisyysohjelman (Baby Friendly Hospital Initiative) mukaisesti ja tavoitteemme on kannustaa 6 kuukauden täysimetykseen.

Naistentautien puoli on viikko-osasto ja elektiivinen leikkaustoiminta on maanantaisin ja tiistaisin. Muulloin naistentautien potilaita otetaan vastaan päivystyksellisesti. Osastolla hoidetaan naistentautien potilaita postoperatiivisesti (esimerkiksi hysterektomia, TVT, KA, KP), gynekologisia syöpiä, raskauden keskeytyksiä ja keskenmenoja (lähinnä 12-24 raskausviikkoa) sekä rintatulehduksia.

Henkilökuntaan kuuluu kätilöitä, lastenhoitajia, gynekologeja, koordinoiva osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja, sairaala-apulainen ja sihteeri.

Osasto A4:n hoitofilosofia

Kätilön hoitotyön tavoitteena on hoitotyön eri keinoin tukea ja olla läsnä naisen eri elämänvaiheissa. Hoitotyöhön sisältyy yksilöllisyyden, turvallisuuden, jatkuvuuden ja ammattilaisuuden periaatteet, joita toteutamme humanistisella ihmiskäsityksellä sekä tiedolla, taidolla ja tunteella.

Osaston päivän kulku on hyvin vaihtelevaa, riippuen potilasmäärästä ja-materiaalista. Gynekologi ja lastenlääkäri kiertävät osaston päivittäin ja tulee sen lisäksi aina tarvittaessa.

Opiskelijana synnytys- ja naistentautien osastolla

Osasto sijaitsee päärakennuksen neljännessä kerroksessa, A4.

Työvuoromme ovat seuraavat:

Aamuvuoro 07.30-15.00

Iltavuoro 13.30-20.30

Yövuoro 20.00-08.00

Osastolta löytyy sosiaaliset tilat henkilökunnalle ja opiskelijoille. Ruokatauot pidetään, kun on mahdollisuus ja osastolla on jääkaappi ja mikroaaltouuni kaikkien käytettävissä. Voit ottaa mukaan omat eväät tai voit syödä lounaan sairaalan ruokasalissa. Iltaisin ja viikonloppuisin voit tilata ruoan osastolle, jos olet ostanut ruokalippuja etukäteen (kanttiinista). Jos juot kahvia voit ottaa mukaan kahvipaketin sen sijaan, että maksaisit erikseen yhdestä kupista. Kaikki siivoavat jälkensä ja pitävät huolen siitä, että sosiaaliset tilat pysyvät siistinä.

Aiemmat vaadittavat teoriaopinnot, harjoittelujaksot sekä lääkelaskut tulee olla suoritettuna ennen tämän harjoittelujakson alkua. Muistathan todentaa, että tarvittavat näytteet ovat kunnossa harjoittelujakson ensimmäisenä päivänä (puhdas salmonellanäyte ja sen lisäksi MRSA, jos olet tehnyt harjoittelujaksoa yliopistollisessa sairaalassa).

Ota yhteyttä A4:n kansliaan viikkoa ennen harjoittelun alkua, jotta saat tietää minä päivänä ja mihinkä aikaan tulet. Työvuorosi suunnitellaan ohjaajasi työvuorojen mukaan niin pitkälle kuin mahdollista. Tule ajoissa työvuoroihin. Keskustele ohjaajasi kanssa, jos sinulla on tarvetta vaihtaa työvuoroja. Ilmoita aina sairastumisesta osastolle ja merkitse sairaspäivät selkeästi S-kirjaimella työvuorolistaan. Harjoittelun päättyessä pyydä allekirjoitus työvuorolistaan ja ota yksi kopio. Alkuperäisen saat toimittaa kouluun ja kopion jätät osastolle.

Pukuhuoneet sijaitsevat kellarikerroksessa (F-rakennus, 00-kerros). Sinulla on harjoittelujakson aikana oikeus käyttää Vaasan keskussairaalan työvaatteita, joita löydät vaatejakelusta. Opiskelijat käyttävät sinisiä tai vihreitä vaatteita. Vaatejakelusta voit kuitata pukukaapin avaimen sekä kulkuavaimen. Vaatejakelu on auki arkisin klo 6.30-8.30 ja 12.00-13.30.

Laukuille löytyy lukolliset kaapit osastolta. Osastolle tullessa sinulla tulee olla mukana nimikyltti, työvuorolista, tavoite- ja arviointilomake sekä Kätilöopiskelijan harjoittelun työkirja. Suunnittele tavoitteet hyvissä ajoin, mieluiten viimeistään ensimmäisen viikon aikana. Käy tavoitteet läpi ohjaajan kanssa.

Ole oma-aloitteinen ja osallistu aktiivisesti potilastyöhön. Teet ohjattuna samoja työtehtäviä kuin ohjaajasi ja myöhemmässä vaiheessa itsenäisesti, kun ohjaajasi on antanut siihen luvan. Osaston puhelimeen vastaat osaston nimen, oman nimesi ja kerrot olevasi opiskelija. Käytä molempia kieliä (suomi ja ruotsi).

Tämän linkin kautta löytyy lisätietoja ja ohjeita hoitoalan opiskelijoille.

Tärkeää muistettavaa

  • Vaitiolovelvollisuus! Tarkista että salassapitovelvollisuuslomakkeesi on voimassa (voimassaoloaika 2 vuotta)
  • Aseptiikka! Ole huolellinen käsihygieniassa ja toimi aseptisen työtavan mukaan. Ei kelloja, sormuksia, käsikoruja tai kynsilakkaa.
  • Kännykät eivät kuulu potilastyöhön ja niitä ei pidä käyttää työaikana.

Yhteystiedot

Opiskelijavastaavat synnytysyksikössä ovat Paula Mylläri, Pia Berg ja Larissa Paajanen.

Puhelinnumero A4:n kanslia: 06 213 2072

Sähköposti: etunimi.sukunimi@vshp.fi

21.11.2020 Synnytys