Raskaustoksemia

Raskaustoksemialla tarkoitetaan tilannetta, jolloin potilaan verenpaine on koholla alkuraskauden arvoihin verrattuna, virtsaan erittyy valkuaista sekä potilaalla saattaa ilmetä päänsärkyä, näköhäiriöitä, turvotusta tai ylävatsakipuja.

Ensisijainen hoito kohonneeseen verenpaineeseen on lepo- ja lääkehoito.

Hepatoosi

Hepatoosissa potilaalla ilmenee voimakasta kutinaa kämmenissä, jalkapohjissa ja mahdollisesti muuallakin kehossa. Äidistä otetaan verikokeita, joilla selvitetään maksan toimintaa.

Tarvittaessa hepatoosiin aloitetaan lääkehoito.

Raskaudenaikainen diabetes

Raskaudenaikainen diabetes ilmenee poikkeavana sokerirasituksena. Raskauden jälkeen verensokeri yleensä normalisoituu. Raskaudenaikainen diabetes voi kuitenkin joillakin johtaa kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen. Äidin raskausajan diabetes ei merkitse sitä, että lapselle puhkeaisi diabetes.

Kohonnut verensokeritaso raskauden aikana voi aiheuttaa sikiön liikakasvua. Sikiön normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi pyritään verensokeri pitämään hyvällä tasolla oikeiden ruokailutottumusten ja liikunnan avulla. Jos näistä ei ole riittävää apua, tarvitaan lisäksi lääkehoitoa. Lääkehoitona käytetään tabletteja ja/tai insuliinipistoksia.

Äidin oma perussairaus

Jos äidillä on perustauti, joka voi vaikuttaa raskauteen ja sikiöön, hän tulee kontrolliin äitiyspoliklinikalle. Esim. epilepsia, diabetes, reuma, hepatiitti, HIV, verenpaine- tai sydäntauti, laskimotukos ja astma ovat tauteja, joiden takia äitiä seurataan äitiyspoliklinikalla.

Myös siinä tapauksessa että isällä on hepatiitti tai HIV, seurataan äitiä ja sikiötä äitiyspoliklinikalla.

Kaksos- tai kolmosraskaus

Raskauksissa seurataan erityisesti sikiöiden kasvua ja kohdunsuun tilanteen kehittymistä. Äidit käyvät säännöllisesti äitiyspoliklinikalla koko raskauden ajan.

Perätarjonta

Sikiön ollessa perätarjonnassa vielä loppuraskaudessa neuvola tekee potilaasta lähetteen äitiyspoliklinikalle. Ultraäänellä varmistetaan sikiön tarjonta ja mahdollisesti yritetään ulkokäännöstä.

Ellei sikiö käänny, suunnitellaan synnytys kunkin potilaan kohdalla erikseen sikiön koon, vartalon mittasuhteiden ja äidin lantion mittojen (magneettiröntgenkuvaus) perusteella.

Ennenaikaiset supistukset

Jos äidillä on ennenaikaisia (raskausviikkoja < 34) supistuksia, hän ottaa yhteyttä neuvolaan, josta tarvittaessa tehdään lähete äitiyspoliklinikalle.

Synnytyksen suunnittelu

Synnytystavasta keskustellaan äitiyspoliklinikalla varsinkin, jos äiti on synnyttänyt aiemmin keisarileikkauksella, aiempaan synnytykseen on liittynyt ongelmia, epäillään kookasta sikiötä, epäillään lantion ahtautta tai äidillä on synnytykseen vaikuttava perussairaus.

Lasketun ajan ohittaminen

Normaali raskaus kestää 37 - 42 viikkoa. Käynti äitiyspoliklinikalla on pääsääntöisesti 10-12 vuorokautta lasketun ajan ohittamisen jälkeen. Äitiyspoliklinikalla tarkistetaan äidin ja sikiön vointi sekä kohdunsuun tilanne. Käynnistyksen tarve arvioidaan jokaisen synnyttäjän kohdalla yksilöllisesti. Yleensä synnytys käynnistetään viimeistään, kun raskaus on kestänyt 42 viikkoa.

Äidin päihdeongelma

Neuvola tekee lähetteen äitiyspoliklinikalle, jos äidillä on tai on ollut huume-, alkoholi tai lääkeaineiden väärinkäyttöä ja äiti ohjataan HAL-poliklinikan hoitoon.

27.8.2020 synnytys