Suolistosyöpä on paksusuolen tai peräsuolen pahanlaatuinen kasvaintauti. Suolistosyöpä on suomessa kolmanneksi yleisin syöpäsairaus. Sen yleisempiä oireita ovat muutokset suolentoiminnassa ja toisinaan ulosteen mukana esiintyvä veri tai anemia verikokeessa. Muita oireita voivat olla ulostamisvaikeudet, ulostamispakko, limaiset ja niukat ulosteet sekä vatsan turvotus ja kouristelut.

Suolistosyöpä todetaan yleensä paksusuolen tähystyksessä, jonka yhteydessä epäilyttävästä muutoksesta otetaan koepaloja, jonka patologi tutkii. Suolistosyöpiä hoidetaan aina kiireellisesti. Levinneisyyden selvittämiseksi tehdään vartalon tietokonetutkimus etäpesäkkeiden poissulkemiseksi sekä peräsuolen alueen kasvaimia tutkittaessa myös peräsuolen magneettitutkimus.

Leikkaushoito on suolistosyövän ensisijainen hoito. Suurin osa leikkauksista voidaan tehdä tähystystekniikalla, jolloin leikkaushaavat ovat pienempiä. Leikkauksessa poistetaan se suolenosan,  jossa kasvain on sekä lähellä olevat imusolmukkeet. Peräsuolen syövän leikkaushoitoon liitetään usein ennen leikkausta annettava sädehoito. Peräsuolileikkaukseen liittyen tarvitaan usein myös suoliavanne. Avanne voi olla vain väliaikainen, mutta myös pysyvä.

Leikkauksen jälkeen jatkohoito tapahtuu gastrokirurgian vuodeosastolla T3. Leikkauksesta toipuminen vaihtelee muutamasta päivästä noin viikkoon.

Suolistosyöpä leikkauksen jälkeen kontrolli kirurgian poliklinikalla on noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta. Siihen mennessä patologi on tutkinut poistetun syöpäkasvaimen, ja eri erikoisalojen lääkärit ovat yhdessä moniammatillisessa hoitoneuvottelussa suunnitelleet yksilöllisen jatkohoidon, joka käydään vastaanotolla potilaan kanssa yhdessä läpi. Suolistosyövän leikkaushoitoa voidaan täydentää solunsalpaajahoidolla. Silloin hoito siirtyy onkologian poliklinikalle.

Suolistosyöpäleikkauksen jälkeen seuranta jatkuu noin viisi vuotta (kts. alla seurantakaavio). Vaasan Keskussairaalan suolistosyöpäpotilaiden seurantaohjelma on identtinen Turun yliopistollisen keskussairaalan kanssa.

Hoitosuunnitelma on aina yksilöllinen.

Lisätietoa 

8.7.2019 Redaktion_Toimitus