OHJEITA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUSTA ODOTTAVILLE

Lonkan nivelrikon yleisin oire on kipu, aluksi rasituskipu. Taudin edetessä tulee myös leposärkyä. Toinen merkittävä oire on nivelen jäykistyminen. Leikkauksen tavoitteena on poistaa kivut ja parantaa lonkan liikkuvuutta. On tärkeää, että itse haluat tulla leikkaukseen ja olet valmis aktiivisesti kuntouttamaan itseäsi.

Leikkaukseen valmistautuminen

Ennen leikkausta perussairauksien (esim. sokeritauti, sydän- ja verisuonisairaudet) tulee olla hyvässä tasapainossa, ota tarvittaessa yhteyttä omaan lääkäriin.

Mahdolliset tulehdukset esim. virtsatie-, hammas- ja ihotulehdukset tulee hoitaa ennen tekonivelleikkausta, koska ne lisäävät tekonivelen infektioriskiä.

Hammashoito ja suun tarkastus

Mahdolliset hammas- ja suutulehdukset tulee hoitaa hyvissä ajoin ennen tekonivelleikkausta. Mahdolliset juurihoidot on saatettava loppuun. On tärkeää, että käyt hammaslääkärissä vaikka sinulla olisi hammasproteesit. Katso erillinen liite!

Ihonhoito

Vartalon hoitoon riittää normaali pesu tavallisilla pesuaineilla. Kuivaa ihoa voi tarvittaessa rasvata perusvoiteella. Nivusiin ja vatsapoimuihin sekä naisilla rintojen alle voi tulla hautumia. Huolehdi, että nämä ihoalueet ovat kuivat ja ehjät. Leikkausalueen ihon tulee olla ehjä.

Varpaanväleihin ja jalkojen ihon hoitoon on syytä kiinnittää huomiota. Jalan sieni-infektio alkaa yleensä pikkuvarpaan ja sen viereisen varpaan välistä. Sieni-infektion ehkäisyssä on tärkeää pestä jalat säännöllisesti ja kuivata varpaanvälit hyvin. Tärkeää on pitää varvasvälit kuivina. Jos et itse pysty tarkistamaan varpaanvälejä, tai leikkaamaan varpaankynsiä, käy jalkahoitajalla: jalkahoitajalla käynti on ajoitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen leikkausta. Käytä suojatossuja yleisissä uimahalleissa tai kylpylöissä.

Sieni-infektiot ja kynsivallintulehdukset on hoidettava ennen leikkaukseen tuloa.

Virtsatieinfektiot

Virtsatieninfektiot on hoidettava ennen leikkausta. Jos sinulla on toistuvia virtsa-tieinfekti­oita, voit yrittää ehkäistä niitä juomalla runsaasti, välttämällä tiukkoja vaatteita, kylmet­tymistä ja huolehtimalla hygieniasta. Estolääkitys on joskus paikallaan.

Tupakointi

Tupakointi on hyvä lopettaa vähintään kuukausi ennen leikkausta, jotta keuhkojen hapensaantikyky ehtisi lisääntyä. Tupakoinnin lopettaminen auttaa myös haavan paranemiseen ja luutumiseen.

Painonhallinta

Pysyvään painonpudotukseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Paras tulos saadaan muuttamalla arjen ruokailutapoja ja lisäämällä liikuntaa. Tee muutoksia pieni askel kerrallaan, jotta uudet tavat olisivat pysyviä. Hyvä laihtumisnopeus on 1-2 kg kuukaudessa. Saadaksesi tukea painonhallintaan ota selvää oman kuntasi painonhallintaryhmästä ja liikuntamahdollisuuksista.

Hyvä yleiskunto ja lihasvoima edistävät leikkauksen jälkeistä toipumista, voimistele sen vuoksi saamiesi ohjeiden mukaan. Leikkausta odotellessa on tärkeää harrastaa monipuolista liikuntaa sekä tarvittaessa ottaa särkylääkkeet säännölliseen käyttöön. Myös apuvälineitä (esim. kyynärsauvoja) voi tarvittaessa lainata terveyskeskuksesta.

Leikkaus

Saat ajan esikäynnille endoproteesihoitajalle, fysioterapeutille sekä leikkaavalle lääkärille muutama viikko ennen leikkausta. Silloin saat tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, sairaalahoidosta ja jatkohoidosta. Röntgenkuvat otetaan samana päivänä, verikokeet muutama päivä ennen käyntiä.

Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa (spinaalipuudutuksessa).

Kuntoutus aloitetaan jo leikkaus päivänä. Sairaalajakso on noin 2-3 vuorokautta. Loppukontrolli on 3 kuukauden kuluttua, jolloin katsotaan, että työikäiset voivat tavallisimmin palata töihin. Leikkauksen jälkeen vastuu kuntoutuksesta on potilaalla itsellään, jotta saadaan mahdollisimman hyvä lopputulos.

Sisäänotto on suunniteltu vuodeosastolle T2.

Jonotiedustelu / Vastaava hoitaja:
Puhelinaika: ma-to klo 9:00 – 15:00 ja pe klo 9:00 – 14:00,
puh (06) 213 4496

Jos et ole enää hoidon tarpeessa tai jos sinut on hoidettu muualla, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä vastaavaan hoitajaan mahdollisimman pian!

 Suun hoito ennen tekonivelleikkausta

Pyydämme Teitä käymään hammaslääkärissä tarkistuttamassa hampaanne ja suun limakalvot hyvissä ajoin ennen tekonivelleikkausta, mikäli edellisestä tarkastuksesta on kulunut yli kahdeksan (8) kuukautta tai suun alueella on tulehdusoireita.

Tulehduspesäkkeet voivat olla täysin oireettomia suun limakalvoilla, ikenissä, hampaissa ja hampaattomassa leukaluussa. Tulehdus vaarantaa tekonivelleikkauksen onnistumisen, sillä hampaiden ja leukojen tulehduspesäkkeiden bakteereiden tiedetään pääsevän verenkiertoon ja sitä kautta myös tekonivelalueelle. Tämän vuoksi hammaslääkärinne tulisi tehdä myös röntgenkuvaus. Juurihoidot on hoidettava kokonaan loppuun. Mahdollisesta hampaan poistosta on oltava vähintään 2 viikkoa leikkaukseen.

Jos tulehduksen hoitoa ei ole saatu valmiiksi ennen sovittua leikkauspäivää, soittakaa vastaavalle hoitajalle, jolloin leikkausta voidaan siirtää.

Ortopedian vastaavan hoitajan puhelinnumero on (06) 213 4496, maanantaista perjantaihin

Hammashoidosta vastaa oman kunnan terveyskeskus.

Myös yksityisen hammaslääkärin suorittamasta tutkimuksesta ja hoidosta saa korvausta KELA:lta.

 

Palauttakaa alla oleva hammaslääkärin täyttämä lausunto keskussairaalaan proteesihoitajakäynnin yhteydessä.

 

 

 

Potilaan nimi ja henkilötunnus:

____________________________________

 

Hammaslääkärin lausunto   

 

Mikäli hampaattoman leukaluun on todettu olevan terve aiemmin otetussa ortopantomografiassa (OPTG), uutta röntgentutkimusta ei tarvita. Suun tarkistus tarvittaessa.

 

OPTG tehty ___ / ____ 20___                  Hampaaton suu □

 

Tiedoksi hoitavalle ortopedille: ____________________________________

 

____________________________________________________________

 

____________________________________________________________

 

Suorittamassani tarkastuksessa olen todennut potilaan hampaiden, leukojen ja suun limakalvojen olevan hoidetut tekonivelleikkausta varten.

 

_________________________  _______________________________________

Paikka ja aika             Lääkärin allekirjoitus ja puhelinnumero

27.2.2020 Redaktion_toimitus