Kotona kuulokojeen kanssa

Olet saanut uuden kuulokojeen. Kojeiden tarkoitus on auttaa sinua kuulemaan paremmin ja helpottamaan arjesta selviytymistä. Kojeiden käyttäminen hidastaa kuulon alenemista. Ne eivät palauta normaalia kuuloa, mutta auttavat hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa.

Kuulokojeisiin tottuminen: Kojeisiin totuttelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Käytä kojetta päivittäin ja aluksi lyhyitä aikoja kerralla. Laita kojeet korviin ohjeiden mukaan (katso ohjekirja: kuulokojeen asettaminen/poistaminen). Koje voi vinkua, jos korvakappale ei ole oikein paikoillaan.

Pariston vaihto: Koje ilmoittaa äänimerkillä, kun paristo on loppumassa.  Avaa paristoluukku. Luukku avataan vetämällä kojeen ulkonevasta osasta alaspäin. Poista käytetty paristo. Poista uudesta paristosta suojakalvo ja odota 2-3 min ennen kuin asetat sen kuulokojeeseen. Näin paristo ehtii aktivoitua. Aseta uusi paristo paikoilleen sileä puoli (+merkki) ylöspäin. Sulje paristokotelon kansi huolellisesti. Voit ostaa paristoja alan erikoisliikkeistä tai isommista marketeista.

Kojeiden puhdistus: Pyyhki rasva ja lika pois kuulokojeesta pehmeällä kankaalla tai pyyhkeellä käytön jälkeen. Älä käytä vettä. Älä käytä kojetta suihkussa tai saunassa.

Silikonitipin puhdistaminen: Puhdista tämä kostealla liinalla.silikonitippi

Korvakappaleen puhdistus: Ääni kulkee puhtaassa korvakappaleessa paremmin. Irrota korvakappale kojeesta. Puhdista korvakappale miedolla saippualla ja kuivaa se huolellisesti puhdistuksen jälkeen. Poista jäljelle jäävä vesi ja lika kuivalla pumpulilla tai puhdistussiimalla.korvakappale

 

 

 

 

 

 

 

 

Vahasuodattimen vaihtaminen: Vahasuodatin suojaa kuuloketta korvavahalta. Suodatin on vaihdettava, kun siihen on kertynyt vahaa. Vaha estää äänen kuulumisen. Poista vahasuodatin asettamalla vahasuodattimen sauvan poistopuoli käytettyyn vahasuodattimeen. Vedä vahasuodatin varoen suoraan ulos. Aseta uusi suodatin painamalla sauvan asettamispuoli suoraan kohti kuulokeaukkoa, kunnes sen pää on kiinni kuulokkeessa. Vedä työkalu suoraan ulos.

Letkun vaihtaminen: Kun korvakappaleen ja kuulokkeen välinen pieni letku kovettuu, se on vaihdettava. Letku vaihdetaan n. 2 - 4 kk välein tai kun se on kovettunut tai kellastunut. Säilytä varaletkut suljetussa muovipussissa.

 

Kuulolaite on lainassa sairaalasta. Laina-aika kojeelle on viisi vuotta, jonka jälkeen sinulla on oikeus saada uusi kuulolaite. Ota yhteyttä kuuloasemaan tai yhteistyökumppaniimme, kun laina-aika on loppumassa. Uutta lääkärin lähetettä ei tarvita.

Kuulolaitteen huollot ja korjaukset hoitaa yhteistyökumppanimme ja se on sinulle maksutonta. Yhteistyökumppanimme yhteystiedot olet saanut kojeen luovutuksen yhteydessä.

Paristot, vahasuojat, väliletkut sekä tipit tulee hankkia itse. Kuulolaite ongelmissa ota yhteyttä yhteistyökumppaniimme. Mikäli kuulossa tapahtuu huomattavaa muutosta, tällöin yhteydenotto kuuloasemalle.

Kuulolaitteen käyttö vaatii harjoittelua ja totuttelua. Tottumisen jälkeen saatat tarvita myös kojeiden ohjelmien säätöä. Ota silloin yhteys kuuloasemalle tai yhteistyökumppaniimme.

 

Kuuloaseman yhteystiedot 

Kuuloasema Vaasa (A7) puh.  06 213 1376 (ma klo 8 – 10)

Kuuloasema Pietarsaari puh.  040 540 5963 (ma klo 8 – 10)

 

Mikäli korvissa on jotain muuta ongelmaa (esim. tulehdus), on sinun otettava yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Jos tarvitset jotain muuta apuvälinettä kuulokojeen lisäksi, on sinun otettava yhteyttä kuntoutusohjaajaan.

Kuntoutusohjaajien yhteystiedot 

Aikuiset puh.  040 728 8046

Lapset puh.  040 578 2848

 

14.6.2021 Redaktion_Toimitus