Ensimmäinen yhteydenotto hengityssairaiden kuntoutusohjaajaan tapahtuu usein osaston tai keuhkopoliklinikan henkilökunnan taholta. Asiakas itse tai hänen omaisensa voivat myös ottaa yhteyttä kuntoutusohjaajaan, sillä lähetettä ei tarvita.

Suurin asiakasryhmä ovat kroonista keuhkoahtaumatautia sairastavat. Muita asiakasryhmiä ovat mm. astmaa, kystistä fibroosia, asbestoosia, keuhkosyöpää ja alfa1-antitrypsiinin puutosta sairastavat.

Kuntoutusohjaaja tiedottaa erilaisista etuuksista ja neuvoo palveluiden hakemisessa. Kyseessä voivat olla asunnonmuutostyöt, asuntoon tarvittavat apuvälineet ja erilaisten etuuksien, kuten hoitotuen tai omaishoitajan tuen, hakeminen. Kuntoutusohjaaja auttaa myös tilanteissa, joissa tarvitaan kuljetuspalvelun, kotisairaanhoidon tai kotipalvelun järjestämistä. Kuntoutusohjaaja etsii sopivaa kuntoutusta ja auttaa sinne hakemisessa.

Keuhkosairauksiin liittyy apuvälineet, kuten happirikastimet, liikkumishappi yms., joita tarvitaan kotona selviytymiseen. Kuntoutusohjaaja auttaa hengitysapuvälineiden hankinnassa, tilaamisessa ja opastaa niiden käytössä.

Usein ensimmäisen yhteydenoton jälkeen kuntoutusohjaaja sopii asiakkaan luo kotikäynnin. Tapaaminen voidaan sopia myös esimerkiksi poliklinikkakäynnin yhteyteen tai kuntoutusohjaajien yksikköön.

 

Linkit:

Yhteystiedot

Sijainti
Huutoniemi, C1
Avoinna
Kuntoutusohjaus, hengitys- ja syöpäsairaat aikuiset
Matkapuhelin
040 708 5035
11.6.2019 Kuntoutusohjaus