Astma tarkoittaa keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairautta. Astmassa elimistö ylireagoi samalla tavalla kuin allergiassa, vaikka todellista vaaraa ei olekaan. Limakalvojen tulehduksen taustalla on yleensä allergia, virukset tai bakteerit. Pitkäkestoinen tulehdus voi aiheuttaa keuhkojen toiminnanhäiriöitä sekä keuhkoputkien ahtautumista. Tulehduksen oireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Lasten astmasta on myös olemassa Käypähoitosuositus.

Suosituksen tavoitteena on astman hoidon tehostaminen ja täsmentäminen sekä käytäntöjen yhtenäistäminen. Keskeisenä tavoitteena on sairauden hyvä ja pitkäaikainen hallinta sekä pahenemisvaiheiden estäminen.

Allergialapsia hoidetaan myös päiväosastolla.

Astmahoitajan vastaanotto

Astmahoitajan vastaanoton tarkoituksena on perehdyttää lapsi ja tämän vanhemmat astman hoitoon. Vastaanoton yhteydessä käydään läpi astmaa sairautena, lääkityksen perusperiaatteet ja astman laukaisevat tekijät. Keuhkojen toimintakykyä seurataan eri tutkimusten avulla, esim. PEF-puhallukset, spirometriatutkimus ja oskillometriatutkimus.

Linkki: Käypä hoito 2012

Yhteystiedot

Sijainti
U2
Avoinna
25.11.2015 VKSadmin