Tutkimme ja hoidamme lapsia ja nuoria, joilla on tai epäillään olevan astmaa tai muita keuhkosairauksia. Astma on  lapsuusiän yleisin pitkäaikaissairaus, jossa keuhkoputkien limakalvo on tulehtunutta ja keuhkoputkissa on lisääntynyttä supistumisherkkyyttä.

Astman tavallisia oireita ovat yskä, hengenahdistus, limaneritys ja hengityksen vinkuminen. Astmaoireet voivat olla kausiluonteisia tai ympärivuotisia. Astman yleisiä laukaisijoita ovat infektiot, allergeenit (siitepöly, eläinpölyt), fysikaaliset ärsykkeet (rasitus, kylmä, kuuma tai kostea ilma, pölyisyys) sekä kemikaalit (tupakansavu, ilmansaasteet).

Lääkäri tekee diagnoosin, joka perustuu lapsen oireisiin ja erilaisiin keuhkojen toimintakokeisiin. Astman hoitona käytetään erilaisia inhalaatiohoitoja. Astman hoidon tavoitteina ovat oireettomuus, keuhkojen normaali toiminta ja pahenemisvaiheiden estäminen.

Astmahoitajalla on tärkeä rooli lapsen ja vanhempien tukemisessa astman omahoitoon, tunnistamaan mm. astmaa laukaisevia tekijöitä sekä ohjaamisessa lääkityksen perusperiaatteisiin. Astmahoitajan vastaanottokäynti korvaa välillä lääkärin vastaanottokäynnin.

Lasten astmasta on myös olemassa Käypähoito suositus.

Lisää tietoa astmasta.

Terveyskylästä löydät myös lisätietoa.

 

PEF-ohjelmaan >>

21.10.2021 Lastenneurologia