Sydänvastaanotolla käy tutkimuksissa kaikenikäisiä lapsia, vastasyntyneistä teini-ikäisiin. Näillä lapsilla joko epäillään sydänvikaa tai he ovat saaneet diagnoosin ja käyvät sen vuoksi seurannassa.

Oireet, jotka vaativat tutkimuksia ovat mm.

  • sydämen sivuääni
  • rytminpoikkeamat

Sairaudet, jotka vaativat seuranta aovat mm.

  • sydämen rakennepoikkeavuudet
  • sydänlihassairaudet
  • perinnölliset sydänsairaudet

Sydänsairauksia tutkittaessa ja seurattaessa tehdään usein seuraavia tutkimuksia:

  • EKG eli sydänfilmi
  • Verenpaineen mittaus
  • Sydämen ultarääni
  • Holter-EKG eli sydänfilmin pitkäaikaisrekisteröinti
  • Rasitus-EKG

Vaasan keskussairaalan lasten sydänvastaanotolla työskentelee lastenlääkäri, lasten kardiologi (konsultoiva lääkäri) sekä sairaanhoitaja. Sydänvastaanotolle tullaan lähetteellä.

Käynnillä tutkitaan useimmiten sydänfilmi, joka mittaa sydämen sähköistä toimintaa rintakehälle ja raajoihin liimattujen elektrodien kautta. Sen kautta saadaan tietoa sydämen rytmistä, johtoradoista ja kuormituksesta. Tutkimus tehdään kliinisen fysiologian tiloissa S-talossa, ei lastenpoliklinikalla.

Lastenpoliklinikalla hoitaja mittaa lapselta aina verenpaineen käynnin yhteydessä, vähintään toisesta käsivarresta, joskus molemmista käsivarsista ja jaloista. Mittausmansetit asetetaan olkavarren ja nilkan ympärille. Lapsi lepää makuuasennossa mittauksen ajan, koska liike voi aiheuttaa virheellisiä arvoja.

Sydänfilmin ja verenpaineen mittaamisen jälkeen lääkäri tutkii lapsen ja tekee sydämen ultraäänen. Ultraäänen avulla tutkitaan sydämen rakennetta ja toimintaa. Tutkimuksen ajan lapsen tulee maata liikkumatta selällään noin 20-30 minuutin ajan. Lapsi voi esimerkiksi katsoa elokuvaa tai vanhemmat voivat muuten viihdyttää lasta. On suositeltavaa, että imeväisikäiset nukkuisivat tutkimuksen ajan, joten lapsen päiväunien ajankohta on hyvä ajoittaa tutkimushetkeen.

Jos lapsella on kuumetta tai yskää, on hyvä soittaa poliklinikalle ennen käyntiä, koska tulehdussairaudet voivat vaikuttaa tutkimuksen luotettavuuteen tai toteutukseen.

Tutkimustulosten perusteella määritellään seurantatarve. Monet potilaat, etenkin sivuäänen takia tulevat, ovat täysin terveitä eivätkä tarvitse jatkoseurantaa. Monet sydänvioista ja sydämen rakenteiden poikkeavuuksista ovat lieviä, joskin jotkut harvat ovat oireita aiheuttavia ja vakavia.

Useimmat leikkausta vaativat sydänviat pystytään nykypäivänä leikkaamaan hyvin tuloksin. Sydänlasten toimenpiteet ja leikkaukset on keskitetty Helsinkiin Lastenklinikalle.

Kuntoutusohjaaja ohjaa, tukee ja antaa neuvoja sydänsairaille lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen. Hän toimii myös yhteyshenkilönä päivähoitoon/kouluun sekä auttaa esim. ammatinvalintaan liittyvissä asioissa.Tarvittaessa teemme yhteistyötä myös muiden erityistyöntekijöiden kuten fysioterapeutin, psykologin, sosiaalityöntekijän ja ravintoterapeutin kanssa.

 

Terveyskylästä löydät lisätietoa lasten sydänsairauksista.

Sydämen rakenneviat lapsella

Sydämen rytmihäiriöt lapsella

Sydämen sivuääni lapsella

 

Sydänlapset ja aikuiset ry -potilasjärjestö

 

 

 

 

 

19.2.2020 Lastenpoliklinikka 2