Diabeteshoitajan vastaanotolla saa tietoa diabeteksesta ja sen lääkityksestä ja eri hoitomuodoista. Vastaanotolla keskustellaan omahoidosta, ravinnon sekä liikunnan merkityksestä sairauden hoidossa. Diabeteshoitaja kertoo erilaisista apuvälineistä, joita käytetään omahoidon seurannassa. Informaatiota saa myös esimerkiksi jalkahoidosta sekä diabetekseen liittyvistä mahdollisista lisäsairauksista.

Diabeteshoitajan vastaanotto sijatsee sisätautien poliklinikalla, jossa hoidetaan pääsääntöisesti tyypin yksi diabeetikoita. Diabeteshoitajan työtehtäviin kuuluu myös tyypin 1 -ja haastavien tyypin 2 diabetespotilaiden ja hoitohenkilökunnan ohjaus sairaalan kaikilla osastoilla. Diabeteshoitaja tekee moniammatillista yhteistyötä lääkäreiden ja muiden hoitotyöntekijöiden kanssa.

Juuri sairastuneet tyypin 1 diabeetikot hoidetaan nykyään mahdollisuuksien mukaan polikliinisesti, mutta joskus potilas otetaan osastolle. Uloskirjoituksen jälkeen hoito ja seuranta jatkuvat sisätautien poliklinikalla. Lähetepotilaat eivät tule suoraan diabeteshoitajan vastaanotolle, vaan ensimmäisellä käynnillä potilas tapaa ensin lääkärin ja sitten tarvittaessa diabeteshoitajan. Siirto perusterveydenhoitoon tapahtuu myös aina lääkärin toimesta.

Yli 16- vuotiaat diabeetikot käyvät sisätautienpoliklinikan diabetesvastaanotolla noin 4-6 kuukauden välein. Vastaanotto on kerran vuodessa lääkärillä ja hoitajalla 1-2 kertaa vuodessa tarpeen mukaan.

Diabeetikko saa ilmaiseksi verensokerimittarin jos hänellä on hoitosuhde Vaasan keskussairaalaan. Muita hoitohyödykkeitä potilas saa omasta terveyskeskuksesta todistusta vastaan. Diabeteshoitajat tekevät yhteistyötä alueen terveyskeskusten diabeteshoitajien kanssa.

Uutinen

Asiantuntijasairaanhoitajat diabeetikoiden rinnalla

Asiantuntijasairaanhoitajat diabeetikoiden rinnalla

13.11.2020redaktion_toimitus

Diabetes tarkoittaa aineenvaihdunnan häiriöitä, joissa verensokeri nousee liian korkeaksi. Diabeteksen kanssa eläminen vaatii päivittäistä omahoitoa. Diabeteshoitaja auttaa omahoidon toteuttamisessa ja kulkee potilaan rinnalla.

Lue koko artikkeli

Yhteystiedot

Sijainti
D1
Avoinna
Puhelinaika ma-pe klo 12.00-13.00
Diabeteshoitaja
06 213 2620
Puhelinaika arkisin klo 12.00-13.00
06 213 2659
13.11.2020 Redaktion_Toimitus