Diabetes on maailman nopeimmin lisääntyvä sairaus ja sen ennaltaehkäisy sekä hyvä hoito ovat ensiarvoisen tärkeitä. Uusien tutkimustulosten mukaan sairauden ennuste on muuttumassa parempaan suuntaan, mutta hoidossa on vielä myös paljon parannettavaa. Tulevaisuudessa tavoitteena on hoitaa potilaita nykyistä yksilöllisemmin, ja siten parantaa entisestään hoidon tuloksia, mahdollisesti jopa ehkäistä diabeteksen puhkeaminen. Tähän tarvitsemme tietoja eri diabetestyypeistä, sairauden kulusta sekä annetusta hoidosta. Olemalla mukana Direva-tutkimuksessa voit auttaa näissä pyrkimyksissä.

Mikä on Direva?

Direva on Vaasan sairaanhoitopiirin diabetesrekisteri, joka toteutetaan yhteistyössä Helsingin yliopiston, Lundin yliopiston (Ruotsi) ja Botnia-projektin kanssa.

Direva on vuonna 2007 aloitettu pitkäaikainen seurantatutkimus. Vuoden 2015 lopussa rekisterissä oli noi 5600 diabeetikkoa. Arviolta sairaanhoitopiirissämme on noin 10 000 diabetesta sairastavaa henkilöä.

Tavoitteet

Tavoitteena on diabeteksen aikaisempaa parempi, yksilöllinen hoito. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarvitsemme lisää tietoa diabetekseen sairastuneista sekä sairauden kulusta.

Tavoitteenamme on rekisteröidä kaikki Vaasan sairaanhoitopiirin diabetesta sairastavat henkilöt mahdollisimman kattavan ja luotettavan tiedon saamiseksi.

Mitä Sinulta vaaditaan?

Suostumus. Voit osallistua Direva-tutkimukseen, jos sinulla on todettu diabetes.

Diabetesvastaanoton yhteydessä saat lisäinformaatiota käytännön asioista. Rekisteriin liittymisen yhteydessä otetaan verinäytteitä tarkan diabetestyypin määrittämiseksi. Verinäytteiden otto ei vaadi sinulta ylimääräistä laboratoriokäyntiä, vaan näytteet voidaan ottaa muun suunnitellun käynnin yhteydessä. Myös muut tiedot kerätään tavallisten seurantakäyntien yhteydessä. Antamasi tiedot käsitellään luottamuksellisesti potilastietojen tavoin.

Mitä Direva tarjoaa sinulle?

Entistä tarkempaa tietoa omasta diabetestyypistäsi ja mahdollisuutta juuri sinulle räätälöityyn hoitoon.

Lisätiedot Perusterveydenhuollon yksikön sivuilla, jonne pääset tästä.

Yhteystiedot

Sijainti
D1
Avoinna
Sairaanhoitaja / Sjukskötare
06 213 2658
Puhelinaika arkisin klo 12.00-13.00 / Telefontid vardagar kl. 12.00-13.00
Sairaanhoitaja / Sjukskötare
06 213 2659
Puhelinaika arkisin klo 12.00-13.00 / Telefontid vardagar kl. 12.00-13.00
Direva, diabetesrekisteri / Direva, diabetesregister
044 321 2659
21.12.2015 direva