Jalkaterapeutin vastaanotto

Jalkaterapeutin työn tavoitteena on ehkäistä ja hoitaa eri sairauksien mukanaan tuomia jalkojen ongelmia sekä edistää ihmisen liikkumiskykyä erilaisin jalkaterapian keinoin. Keinoja ovat omahoidon opetus ja ohjaus, toiminnallinen ja manuaalinen terapia, apuvälineterapia sekä kliininen työ, jossa hoidetaan sairauksien aiheuttamia iho- ja kynsiongelmia. Pyritään siihen että potilaalla on itsellään valmiudet jalkaongelmiensa hoitoon ja hän tietää milloin on tarvetta hakeutua ammattilaisen hoitoon. Ohjausta tapahtuu jokaisella käynnillä.

Jalkaterapeutit hallitsevat haavanhoidon periaatteet ja mekaaniset toimenpiteet. Haavanhoidossa jalkaterapeutin erityisosaamista ovat kevennyshoidot. Kevennysten lisäksi tehdään yksilöllisiä tukipohjallisia jalkaterän virheasentojen ja toiminnallisten jalkaongelmien hoitoon tai ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.

Jalkaterapeutin vastaanotolla sisätautien poliklinikalla suurimman asiakasryhmän muodostavat diabetesta ja reumaa sairastavat, mutta jalkaterapeutti on samalla kaikkien potilasryhmien käytettävissä lääkärin lähetteellä. Jalkaterapeutilla on tukenaan moniammatillinen työryhmä. Jalkojen tutkimuksella selvitetään potilaan jalkojen kokonaistilanne ja jalkaterapian tarve. Tutkimusten perusteella tehdään hoitosuunnitelma, jolla pyritään jalkaongelmien ennaltaehkäisyyn tai helpottamaan jo syntyneitä ongelmia ja kipuja. Ota vastaanotolle mukaasi mahdolliset vanhat tukipohjalliset sekä kenkäpareja, jotka eniten ovat käytössä. Jos käytät kotonasi sisäkenkiä tai sinulla on erityiset työjalkineet, ota nekin mukaasi.

Jalkatyöryhmä

Moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä vastaanottaa potilaita, joilla on kiireellinen ja erityisasiantuntemusta vaativa alaraajaongelma. Jalkatyöryhmän tarkoituksena on suunnitella ja järjestää potilaalle mahdollisimman nopea ja tehokas hoito.

Jalkatyöryhmään kuuluu diabeteslääkäri ja -hoitaja, verisuonikirurgi, lääkintävahtimestari ja apuvälineteknikko. Tarvittaessa konsultoidaan myös ortopedia.

12.5.2020 Inremedicinska polikliniken