Tervetuloa harjoitteluun synnytyssaliin!

Toivottavasti harjoittelujaksosi meillä on antoisa ja opettavainen.

Synnytyssalin löydät päärakennuksen neljännestä kerroksesta, B4. Toimimme akuuttiosastona ja hoidamme synnytyksen lisäksi myös obstetriset päivystyspotilaat 20. raskausviikolta eteenpäin.

Vaasan keskussairaalassa syntyy noin 1200 vauvaa vuosittain.  Synnytyssaleja on viisi ja niiden lisäksi löytyy kaksi tarkkailuhuonetta. Toimintaamme kuuluu myös kummikätilötoiminta ja synnytyspelkopoliklinikka. Sairaalamme toimii vauvamyönteisyyden periaatteiden mukaisesti ja tavoitteemme on kannustaa 6 kuukauden täysimetykseen.

Henkilökuntaan kuuluu kätilöitä, gynekologeja, koordinoiva osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja ja sairaala-apulaisia. Lastenlääkäri ja anestesialääkäri ovat tarvittaessa saatavilla ympäri vuorokauden.

Synnytyssalin päivän kulku on hyvin vaihtelevaa, riippuen potilasmäärästä. Käynnistykset vastaanotetaan useimmiten klo 08.00 ja lääkärit kiertävät osastolla klo 09.00. Muussa tapauksessa lääkärit kutsutaan tarvittaessa.

Synnytyssalin hoitofilosofia

Kätilön hoitotyön tavoitteena on hoitotyön eri keinoin tukea ja olla läsnä naisen eri elämänvaiheissa. Hoitotyöhön sisältyy yksilöllisyyden, turvallisuuden, jatkuvuuden ja ammattilaisuuden periaatteet, joita toteutamme humanistisella ihmiskäsityksellä sekä tiedolla, taidolla ja tunteella.

Opiskelijana synnytyssalissa

Työvuoromme ovat seuraavat:

Aamuvuoro 07.30–15.00

Iltavuoro     13.30–20.30

Yövuoro      20.00–08.00

Osastolla löytyy sosiaaliset tilat henkilökunnalle ja opiskelijoille. Ruokatauot pidetään, kun on mahdollisuus ja osastolla on mikro sekä jääkaappi kaikkien käytettävissä. Voit ottaa mukaan ruokaa tai ostaa ruokalippuja kanttiinista ja tilata ruokaa osastolle. Tärkeää olisi, että söisit aamupalaksi jotakin ennen kuin tulet aamuvuoroon. Joskus voi olla, että potilastyöt alkavat heti töihin tullessa ja mahdollisuus taukoon on vasta usean tunnin päästä. Jos juot kahvia voit ottaa mukaan kahvipaketin sen sijasta, että maksaisit erikseen yhdestä kupista. Kaikki siivoavat jälkensä ja pitävät huolen siitä, että sosiaaliset tilat pysyvät siistinä.

Aiemmat vaadittavat teoriaopinnot, harjoittelujaksot sekä lääkelaskut tulee olla suoritettuna ennen tämän harjoittelujakson alkua. Muistathan todentaa, että tarvittavat näytteet ovat kunnossa harjoittelujakson ensimmäisenä päivänä (puhdas salmonellanäyte ja sen lisäksi MRSA, jos olet tehnyt harjoittelujaksoa yliopistollisessa sairaalassa).

Ota yhteyttä synnytyssalin kansliaan viikkoa ennen harjoittelun alkua, jotta saat tietää minä päivänä ja mihinkä aikaan tulet. Työvuorosi suunnitellaan ohjaajasi työvuorojen mukaan niin pitkälle kuin mahdollista. Tule ajoissa työvuoroihin. Keskustele ohjaajasi kanssa, jos sinulla on tarvetta vaihtaa työvuoroja. Ilmoita aina sairastumisesta osastolle ja merkitse sairaspäivät selkeästi S-kirjaimella työvuorolistaan. Harjoittelun päättyessä pyydä allekirjoitus työvuorolistaan ja ota yksi kopio. Alkuperäisen saat toimittaa kouluun ja kopion jätät osastolle.

Pukuhuoneet sijaitsevat kellarikerroksessa (F-rakennus, 00-kerros). Sinulla on harjoittelujakson aikana oikeus käyttää Vaasan keskussairaalan työvaatteita, joita löydät vaatejakelusta. Opiskelijat käyttävät sinisiä tai vihreitä vaatteita. Vaatejakelusta voit kuitata pukukaapin avaimen sekä kulkuavaimen. Vaatejakelu on auki arkisin klo 6.30-8.30 ja 12.00-13.30.

Laukuille löytyy lukolliset kaapit osastolta. Osastolle tullessa sinulla tulee olla mukana nimikyltti, työvuorolista, tavoite- ja arviointilomake sekä Kätilöopiskelijan harjoittelun työkirja. Suunnittele tavoitteet hyvissä ajoin, mieluiten viimeistään ensimmäisen viikon aikana. Käy tavoitteet läpi ohjaajan kanssa.

Ole oma-aloitteinen ja osallistu aktiivisesti potilastyöhön. Teet ohjattuna samoja työtehtäviä kuin ohjaajasi ja myöhemmässä vaiheessa itsenäisesti, kun ohjaajasi on antanut siihen luvan. Osaston puhelimeen vastaat osaston nimen, oman nimesi ja kerrot olevasi opiskelija. Käytä molempia kieliä (suomi ja ruotsi).

Tämän linkin kautta löytyy lisätietoja ja ohjeita hoitoalan opiskelijoille

Tärkeää muistettavaa

  • Vaitiolovelvollisuus! Tarkista että salassapitovelvollisuuslomakkeesi on voimassa (voimassaoloaika 2 vuotta)
  • Aseptiikka! Ole huolellinen käsihygieniassa ja toimi aseptisen työtavan mukaan. Ei kelloja, sormuksia, käsikoruja tai kynsilakkaa.
  • Kännykät eivät kuulu potilastyöhön ja niitä ei pidä käyttää työaikana.

Yhteystiedot

Opiskelijavastaavat synnytysyksikössä ovat Paula Mylläri, Pia Berg ja Larissa Paajanen.

Puhelinnumero: 06 213 2032

Sähköposti: etunimi.sukunimi@vshp.fi

21.11.2020 Synnytys