Tervetuloa harjoitteluun synnytyssaliin!

 

Toivottavasti harjoittelujaksosi meillä on antoisa ja opettavainen.

Synnytyssali sijaitsee päärakennuksen neljännessä kerroksessa, B4. Synnytyssali on akuutti osasto ja hoidamme synnytyksen lisäksi myös obstetriset päivystyspotilaat 20. raskausviikolta eteenpäin.

Vaasan keskussairaalassa syntyy noin 1300 vauvaa vuosittain.  Synnytyssaleja on viisi ja niiden lisäksi löytyy kaksi tarkkailuhuonetta. Toimintaamme kuuluu myös kummikätilötoiminta ja synnytyspelkopoliklinikka.

 

Henkilökuntamme

Synnytyshoito toteutetaan osaavan henkilökunnan ja modernin tekniikan avulla. Henkilökuntaan kuuluu kätilöitä, gynekologeja, koordinoiva osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja ja sairaala-apulaisia. Työyhteisöön kuuluu myös sihteeri.

 

Synnytyssalin hoitofilosofia

Kätilön hoitotyön tavoitteena on hoitotyön eri keinoin tukea ja olla läsnä naisen eri elämänvaiheissa. Hoitotyöhön sisältyy yksilöllisyyden, turvallisuuden, jatkuvuuden ja ammattilaisuuden periaatteet, joita toteutamme humanistisella ihmiskäsityksellä sekä tiedolla, taidolla ja tunteella.

 

Osaston päivittäinen toiminta

Työvuoromme ovat seuraavat:

Aamuvuoro 07.30–15.00

Iltavuoro     13.30–20.30

Yövuoro      20.00–08.00

 

Synnytyssalin päivän kulku on hyvin vaihtelevaa, riippuen potilasmäärästä. Käynnistykset vastaanotetaan useimmiten klo 08.00 ja lääkärit kiertävät osastolla klo 09.00. Muussa tapauksessa lääkärit kutsutaan tarvittaessa. Lastenlääkäri ja anestesialääkäri ovat tarvittaessa saatavilla ympäri vuorokauden.

 

Osastolla löytyy sosiaaliset tilat henkilökunnalle ja opiskelijoille. Ruokatauot pidetään, kun on mahdollisuus ja osastolla on mikro sekä jääkaappi kaikkien käytettävissä. Voit ottaa mukaan ruokaa tai ostaa ruokalippuja kanttiinista ja tilata ruokaa osastolle. Tärkeää olisi, että söisit aamupalaksi jotakin ennen kuin tulet aamuvuoroon. Joskus voi olla, että potilastyöt alkavat heti töihin tullessa ja mahdollisuus taukoon on vasta usean tunnin päästä. Jos juot kahvia voit ottaa mukaan kahvipaketin sen sijasta, että maksaisit erikseen yhdestä kupista. Kaikki siivoavat jälkensä ja pitävät huolen siitä, että sosiaaliset tilat pysyvät siistinä.

 

Tärkeää muistettavaa

  • Vaitiolovelvollisuus! Tarkista että salassapitovelvollisuuslomakkeesi on voimassa (voimassaoloaika 2 vuotta)
  • Aseptiikka! Ole huolellinen käsihygieniassa ja toimi aseptisen työtavan mukaan. Ei kelloja, sormuksia, käsikoruja tai kynsilakkaa.
  • Kännykät eivät kuulu potilastyöhön ja niitä ei pidä käyttää työaikana.

 

Opiskelijana synnytyssalissa

Mikäli et ole saanut sähköpostia noin viikkoa ennen harjoittelua, ota yhteyttä, jotta saat tietää ensimmäisen viikon työvuorosi (yhteystiedot alla). Työvuorosi suunnitellaan ohjaajasi työvuorojen mukaan niin pitkälle kuin mahdollista. Tule ajoissa työvuoroihin. Keskustele ohjaajasi kanssa, jos sinulla on tarvetta vaihtaa työvuoroja. Ilmoita aina sairastumisesta osastolle ja merkitse sairaspäivät selkeästi S-kirjaimella työvuorolistaan.  Harjoittelun päättyessä pyydä allekirjoitus työvuorolistaan ja ota kaksi kopiota. Alkuperäisen saat toimittaa kouluun ja kopiot jätetään osastolle.

 

Pukuhuoneet sijaitsevat kellarikerroksessa. Laukuille löytyy lukolliset kaapit osastolta. Osastolle tullessa sinulla tulee olla mukana nimikyltti, työvuorolista, tavoite- ja arviointilomake sekä Kätilöopiskelijan harjoittelun työkirja. Suunnittele tavoitteet hyvissä ajoin, mieluiten viimeistään ensimmäisen viikon aikana. Käy tavoitteet läpi ohjaajan kanssa.

 

Ole oma-aloitteinen ja osallistu aktiivisesti potilastyöhön. Teet ohjattuna samoja työtehtäviä kuin ohjaajasi ja myöhemmässä vaiheessa itsenäisesti, kun ohjaajasi on antanut siihen luvan. Osaston puhelimeen vastaat osaston nimen, oman nimesi ja kerrot olevasi opiskelija. Käytä molempia kieliä.

 

Yhteystiedot

Opiskelijavastaavat synnytysyksikössä ovat Paula Mylläri, Pia Berg ja Larissa Paajanen.

Puhelinnumero: 06-213 2032

Sähköposti: etunimi.sukunimi@vshp.fi

31.10.2019 FÖRLOSSNING 2