Suomessa juhlistetaan asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä 17.9. jokaista vastasyntynyttä

Tiedote 13.9.2021

WHO:n Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään vuosittain 17. syyskuuta. Tänä vuonna teemana on äidin ja vastasyntyneen turvallisuus. Suomessa päivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuspäivänä ja juhlistetaan sitä, että Suomessa on turvallista synnyttää.

WHO kertoo kampanjasivustollaan, että maailmassa joka päivä menehtyy 6700 vastasyntynyttä, lähes 5400 lasta syntyy kuolleena ja 810 naisen kuolema liittyy raskauteen tai synnytykseen. Näistä suurin osa olisi ollut estettävissä turvallisella hoidolla. 

Suomessa on viimeisen 24 vuoden aikana kuollut 68 äitiä synnytykseen, siis keskimäärin kolme vuosittain. Vuonna 2020 kuoli 320 lasta vastasyntyneisyyskaudella ja kuolleena syntyi 122 lasta. Ennen syntymää, synnytykseen tai vastasyntyneisyyskaudella menehtyneiden lasten määrä on Suomessa yksi alhaisimmista koko maailmassa.

Suomessa on turvallista synnyttää

Vaikka asiat meillä ovatkin hyvin, on silti vielä paljon tehtävää. Tämä tuli esille esimerkiksi niissä kertomuksissa, joita potilasturvallisuuspäivää varten kerättiin suomalaisilta. Kertomuksia esitetään asiakas- ja potilasturvallisuuspäivän webinaarissa ”Onko lottovoitto synnyttää Suomessa?” 17.9.2021 klo 12‒15. Webinaarin avaa sisäministeri Maria Ohisalo.

”Raskaus, synnytys ja uusi perheenjäsen ovat perheille koko elämän mullistavia tapahtumia, joten kokemukset näistä voivat vaikuttaa pitkään perheiden hyvinvointiin. Töitä tehdään ja myös synnyttäjän ja syntyvän lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi otetaan huomioon toiminnan kehittämisessä monissa Suomen synnytyssairaaloissa”, toteaa ylilääkäri Ritva Halila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

”Kuten maailmanlaajuisen päivän teema on, myös meille Suomessa turvallinen äitiys ja vastasyntyneen hoito on yhteinen asia. Voidaankin siis sanoa, että on todellakin lottovoitto synnyttää Suomessa”, iloitsee päivän kansallisen työryhmän puheenjohtajana toimiva Sally Leskinen, Kanta-Hämeen keskussairaalan johtajaylilääkäri.

Päivän väri on oranssi

Suomessa asiakas- ja potilasturvallisuuspäivää juhlistetaan monin eri tavoin, muun muassa valaisemalla rakennuksia ja maamerkkejä oranssilla. Päivän aikana pidetään luentoja ja koulutuksia sekä pukeudutaan oranssiin. Toiveena myös on, että 17.9.2021 syntyneille vauvoille puettaisiin oranssit pipot. Tähänkin haasteeseen monilla alueilla on jo lähdetty mukaan.

Tapahtumia järjestävät alueillaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat ympäri Suomen. Näistä kerrotaan Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen verkkosivulla.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa päivän toteutuksesta kansallisesti ja on antanut sen koordinointitehtävän Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskukselle.

Jaa ajatuksiasi asiakas- ja potilasturvallisuudesta

Maailman potilasturvallisuuspäivällä halutaan kutsua kaikki mukaan keskusteluun. WHO kehottaa käyttämään päivään liittyvässä viestinnässä iskulauseita ”Toimi nyt turvallisen ja kunnioittavan synnytyksen puolesta!” ja ”Turvallinen äitiys ja vastasyntyneen hoito on yhteinen asia”.

Sosiaalisessa mediassa käytetään aihetunnisteita #WorldPatientSafetyDay, #AsiakasJaPotilasturvallisuuspäivä ja #OnLottovoittoSynnyttääSuomessa.

 

Lisätietoja:

Ritva Halila, ylilääkäri, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 420, ritva.halila(a)stm.fi

Sally Leskinen, johtajaylilääkäri, Kanta-Hämeen keskussairaala, potilasturvallisuuslähettiläs (TaYS- erityisvastuualue), p. 03 629 3161, sally.leskinen(a)khshp.fi

Kaisa Halinen, lääkintöneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 154, kaisa.halinen(a)stm.fi

 

Lisätietoja webinaarista:

Tarja Pajunen, erityisasiantuntija, Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus/Vaasan sairaanhoitopiiri, p. 040 182 0904, tarja.pajunen(a)vshp.fi

Lisää asiakas- ja potilasturvallisuudesta sekä Maailman potilasturvallisuuspäivästä ja webinaarista kehittämiskeskuksen verkkosivuilla.

www.potilasjaasiakasturvallisuuskeskus.fi

Webinaari 17.9. ”Onko Lottovoitto synnyttää Suomessa”: Click here to join the meeting

WHO:n kampanjasivu: https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2021