Ansiomerkit Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen perustamiseen keskeisesti vaikuttaneille

Tiedote 29.9.2020

Vaasan sairaanhoitopiiri on hakenut potilasturvallisuuden ansiomerkkejä ja diplomeja henkilöille, jotka ovat merkittävästi panostaneet kansallisen potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen perustamiseen. Merkit myöntää Suomen potilasturvallisuusyhdistys SPTY. 

Ansiomerkin ja diplomin saavat Ritarihuoneella Helsingissä keskiviikkona 30.9.2020 klo 14:45 perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, kansanedustajat Veronica Rehn-Kivi (RKP), Kim Berg (SDP), Joakim Strand (RKP) sekä toimittaja ja edelliskauden kansanedustaja Maria Tolppanen. Lisäksi ansiomerkin ja diplomin saavat eduskunnassa ja oikeusministeriössä työskentelevät varatuomari Hanna Seppä ja valtiosihteeri Malin Brännkärr sekä osastopäällikkö Tuija Kumpulainen, johtaja Jaska Siikavirta ja lääkintöneuvos Kaisa Halinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.  

Kehittämiskeskus edistää potilas- ja asiakasturvallisuutta Suomessa

Ansiomerkin saajat vaikuttivat keskeisesti siihen, että Vaasan sairaanhoitopiiriin perustettiin potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus, ja että se sai keväällä 2020 kolmivuotisen rahoituksen. Keskukselle on asetettu kansalliset tehtävät ja koordinaatiovastuu asiakas- ja potilasturvallisuuden kehittämiselle.  

- Suomessa on jo nyt tehty paljon hyvää työtä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi. Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen perustaminen ja sen toiminnan turvaaminen on erittäin tärkeää entistä turvallisempien sote-palveluiden varmistamiseksiKansallinen keskus tulee viemään potilas- ja asiakasturvallisuutta yhä korkeammalle tasolle vahvassa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, toteaa Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.  

Suomen Potilasturvallisuusyhdistys on jakanut ansiomerkkejä vuodesta 2017. Niitä myönnetään henkilöille, jotka ovat aktiivisesti osoittaneet varmistavansa tai kehittävänsä potilas- ja asiakasturvallisuutta tai ovat tehneet merkittävän teon avoimuuden ja potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiseksi.  

- Potilasturvallisuusyhdistys haluaa olla mukana varmistamassa, että suomalaiset saavat turvallista ja laadukasta hoitoa, hoivaa ja palvelua. Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus on kaivattu toimija, joka edistää tutkittua tietoa ja kehittää sen pohjalta hyviä käytänteitä. Toiminta tulee parantamaan Suomen potilas- ja asiakasturvallisuutta entisestään, iloitsee Potilasturvallisuusyhdistyksen puheenjohtaja Auvo Rauhala. 

Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus toimii Vaasan sairaanhoitopiirin alaisena ja sitä johtaa potilasturvallisuuden professori Tuija Ikonen. Keskuksen toimintaa ohjaa sosiaali- ja terveysministeriön asettama ohjausryhmä. Kehittämiskeskuksen tehtäviä ovat kansallisen potilas- ja asiakasturvallisuusstrategian toimeenpanon koordinointi, tutkimuksen edistäminen, valtakunnallisen verkoston koordinointi ja tutkitun tiedon ja hyvien käytänteiden välittäminen sekä potilaiden ja asiakkaiden osallisuuden edistäminen. 

Lisätietoja:  

Marina Kinnunen, Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja 
marina.kinnunen@vshp.fi044 323 1808 

Auvo Rauhala, puheenjohtaja, Suomen potilasturvallisuusyhdistys ry 
auvo.rauhala@vshp.fi, 050 5679 623  

Tuija Ikonen, potilasturvallisuuden professori 
tuija.ikonen@vshp.fi040 579 5482