Suomi hehkuu oranssina maailman potilasturvallisuuspäivänä 17.9.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut 17.9. Maailman potilasturvallisuuspäiväksi. Suomessa potilas- ja asiakasturvallisuutta tehdään näkyväksi järjestämällä tapahtumia ja valaisemalla maamerkkejä oranssilla valaistuksella.

Potilasturvallisuuspäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta potilas- ja asiakasturvallisuudesta. Tänä vuonna päivän teema, henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta, liittyy olennaisesti maailmanlaajuiseen pandemiaan.

Henkilöstön turvallisuudesta ja suojauksista huolehtiminen on keino varmistaa potilas- ja asiakasturvallisuuden toteutuminen myös pandemian aikana. Henkilökunnan turvallisuutta vahvistetaan myös esimerkiksi riittävällä osaamisella ja hyvällä johtamisella.

- Suomessa terveydenhuolto on korkeatasoista ja henkilöstö pitkälle koulutettua. Koronavirusepidemian aikana henkilöstö sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä on tehnyt entistäkin vaativampaa työtä, kun koronavirusinfektiolta suojautuminen on ollut välttämätöntä sekä oman että potilaan tai asiakkaan turvallisuuden takia. Henkilöstöturvallisuus ei ole erillinen asia vaan se on potilas- ja asiakasturvallisuuden peruspilareita, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru.

Potilas- ja asiakasturvallisuuteen voivat vaikuttaa kaikki

Potilasturvallisuuspäivä kokoaa potilaat ja asiakkaat, sekä heidän läheisensä, sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät ja johtajat, tutkijat, päättäjät ja yksityisen sektorin edustajat yhteen toimimaan ja edistämään potilas- ja asiakasturvallisuutta.

Tutkimus ja tieto ovat ehdottoman tärkeitä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämisen kannalta. Kenties tärkeintä on kuitenkin se, että kaikki kiinnittävät turvallisuuteen huomiota ja tekevät osansa.

- Toivomme, että jokainen palvelujen käyttäjä pohtisi, miten voi itse osallistua potilas- ja asiakasturvallisuuden parantamiseen. Siihen vaikuttaa pienilläkin teoilla, kuten pitämällä yllä ajantasaista lääkityslistaa ja valmistautumalla vastaanottokäyntiin muistiinpanoilla, vinkkaa Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen erityisasiantuntija Tarja Pajunen.

Sairaanhoitopiirit, kunnat ja järjestöt järjestävät tapahtumia ympäri Suomea

Monet sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat järjestävät 17.9. tilaisuuksia työntekijöilleen ja yleisölle. Esimerkiksi Kuopiossa ja Keski-Suomessa startataan yhteinen käsihygienia-kampanja, Kymenlaaksossa järjestetään kuntalaisille ohjelmaa koko viikon ja Kainuussa potilasturvallisuuspäivänä syntyvät vauvat saavat jalkaansa oranssit villasukat.

Konkreettista näkyvyyttä potilas- ja asiakasturvallisuudelle tuodaan valaisemalla erilaisia maamerkkejä, kuten rakennuksia, siltoja tai patsaita, teemavärin mukaan oranssilla. Suomessakin valaistaan parikymmentä kohdetta oranssiksi torstaina syysillan pimetessä.

Maailman potilasturvallisuuspäivänä 17.9. lähetetään myös Henkilöstön turvallisuus on potilas- ja asiakasturvallisuutta –webinaari. Aamupäivän osuudessa kello 9-12 sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä alan järjestöt ja yhdistykset puhuvat henkilöstöturvallisuudesta. Webinaaria voi seurata sosiaali- ja terveysministeriön Youtube-kanavalta.

Iltapäivän teemana on johtaminen ja kommunikaatio. Webinaarin osuuden kello 12-15:30 vetää Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen potilasturvallisuuden professori ja tutkimusjohtaja Tuija Ikonen. Tilaisuudessa kuullaan Vaasan yliopiston tutkijoita professori Pirkko Vartiaisen johdolla.

Jaa ajatuksiasi asiakas- ja potilasturvallisuudesta

Maailman potilasturvallisuuspäivällä halutaan aktivoida kaikki mukaan keskusteluun. WHO:n kehottaa käyttämään päivään liittyvässä viestinnässä ”Turvallinen työntekijä, turvallinen hoito ja palvelut” ja ”Henkilöstön turvallisuus puheeksi!”-iskulauseita.

Sosiaalisessa mediassa käytetään aihetunnisteita englanniksi #PatientSafety, #WorldPatientSafetyDay ja #HealthWorker sekä suomeksi #Potilasturvallisuuspäivä, #PotilasJaAsiakasturvallisuus ja #Henkilöstönturvallisuus.

Lisätietoja:

Kaisa Halinen, lääkintöneuvos, STM,  p. 0295 163 155, etunimi.sukunimi@stm.fi
Tarja Pajunen, erityisasiantuntija, Potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskus, p. +358 40 182 0904, etunimi.sukunimi@vshp.fi

Lisää potilas- ja asiakasturvallisuudesta sekä Maailman potilasturvallisuuspäivästä ja valaistavat kohteet kehittämiskeskuksen verkkosivuilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön Youtube-kanava (Webinaari 17.9. klo 9-12)