Från Aster-bloggen: Från kliniker till utvecklingsarbete – var fanns motivationen?

De bloggtexter som skrivits av våra regionala projektarbetare och experter och vilka publicerats på Asters webbsida, publiceras också i sin helhet på Aster Bothnias webbsidor. Här är förändringsledare Mirjam Jern-Matintupas bloggtext, som publicerats 9.2.2021.

Ett nytt år har börjat och med det nya året kommer som vanligt nya möjligheter och kanske lite extra motivation att göra något annorlunda. Tex. att äntligen få pedometern att visa 10 000 steg varje dag...

För ett antal år sedan gjorde jag en större förändring i mitt arbetsliv när jag tog steg bort från det kliniska arbetet för att fokusera helhjärtat på att utveckla och förbättra hälsovården. Alla steg behöver dock inte vara så här drastiska, nu i och med Aster och övriga intressanta utvecklingsmöjligheter inom hälsovårdssektorn finns det enastående möjligheter att kombinera kliniskt arbete med utvecklingsarbete.

Men, det återkommer vi till. För att ta ett par steg tillbaka, och få några steg till på pedometern, för ett antal år sedan jobbade jag som allmänläkare och tog emot patienter med allt från förkylning till hjärtinfarkt på daglig basis. Arbetet var givande och intressant, men ett återkommande irritationsmoment var att saker och ting kunde göras effektivare, bättre för såväl mej som mina patienter. Saker kunde ha gjorts snabbare i datasystemet, informationen jag behövde för att vårda patienten måste sökas från många olika ställen, vetskapen om att vissa saker kunde ha skötts modernare men jag hade inte alltid tillgång till detta.

“Arbetet var givande och intressant, men ett återkommande irritationsmoment var att saker och ting kunde göras effektivare, bättre för såväl mej som mina patienter. ”
Aster logo
Mirjam Jern-Matintupa
Hälsovårdens förändringsledare

Denna tanke och irritation blev hos mej så stark och det fanns så många idéer hos mej att jag bestämde att göra något åt saken. Sagt och gjort, de senaste åren har jag fokuserat helhjärtat på att utveckla hälsovården och alla de stötestenar jag stötte på under mitt kliniska arbete och saker som kollegor, patienter och anhöriga har fört fram efter dess. Arbetsdagarna är definitivt givande och intressanta också nu, fastän fokusen i arbetet och verktygen jag använder är andra än jag använde som läkare så får jag ändå bidra till vården. Men jag får väl erkänna, att stegen ansamlas lättare under en läkares arbetsdag än en förändringsledares, därav detta års nya utmaning.

Just nu har jag till min glädje möjlighet att såväl lotsa andra och själv vara med om en enorm möjlighet till just utveckling och förbättring. Aster-projektet med sin verksamhetsutveckling och nya verktyg åt personal och klienter inom hälso- och socialvården erbjuder alla en möjlighet att delta i utvecklingsarbete och via det en bättre sote-vardag.

Så jag uppmanar nu alla som identifierar irritationsmoment (dunkar huvudet i väggen när saker IGEN inte fungerar som de ska), eller glädje över saker som fungerar utmärk, i sitt arbete att ta några steg mot oss i Aster och pröva på något nytt i det nya året. Nu kan du pröva på något helt nytt. Som en expert i aster projektet kan du bidra med din syn, eller så kan du vara i direkt kontakt med din regionala projektbyrå med dina åsikter. Nu finns det en möjlighet att påverka hur arbetet kommer att se ut om några år, men samtidigt fortsatta med det kliniska arbetet.

Jag uppmanar er också att ta ert ansvar, för att vi skall kunna utveckla något som hjälper er och era patienter och klienter behöver vi er kunskap, era erfarenheter och era irritationsmoment de kommande åren. Stå inte bara på sidan om utan kom med oss och andra kollegor, patienter och experter och så skapar vi tillsammans de fungerande sätten att arbeta och verktygen vi alla vill använda.

Tillsammans kan vi minska på sakerna som gör att man vill dunka huvudet i väggen under arbetsdagen.

Mirjam Jern-Matintupa
Hälsovårdens förändringsledare