Från Aster-bloggen: Klichéernas värld 

De bloggtexter som skrivits av våra regionala projektarbetare och experter och vilka publicerats på Asters webbsida, publiceras också i sin helhet på Aster Bothnias webbsidor. Här är förändringsledare Mirjam Jern-Matintupas bloggtext, som publicerats 22.4.2021.

Klichéer är klichéer av en orsak, de går att tillämpa på så gott som alla ämnen så jag tänkte ta några klichéer som vi alla känner igen och har fått höra själva både en och annan gång och sätta dom i en Aster-kontext. Tips att ta med sej för alla som vill delta i projektet eller är nyfikna på hur det fungerar.  

Skynda långsamt  

Det är ett mycket långt projekt vi befinner oss i, och det finns också en orsak till att det kommande leveransprojektet är planerat att ta flera år. Det är otaliga (tusentals) processer, funktioner och beslut som skall gås igenom. Allt måste göras grundligt.

Vi vill alla säkert komma till punkten när vi tar i bruk vårt nya Aster med allt vad det innebär, men det måste få ta den tid som är planerat. Ännu befinner vi oss bara i slutskedet av planeringsprojektet, hela leveransprojektet är ännu framför oss, så det är verkligen viktigt med tålamod! 

Det finns inga dumma frågor 

En mycket smart och erfaren kollega sa till mej i början av detta projekt  ”om du är till 99% säker på att du förstått saken rätt, så fråga om du förstått det rätt”. 

Med Aster kommer en lång terminologilista och snabbt blir man så inne i projektvärlden att alla förkortningar och termer som var som hebreiska i början nu ter sej som helt vanligt talspråk. Dessutom, med  i projektet har vi IT-experter, social- och hälsovårdspersonal och folk från olika länder och med olika bakgrund, alla experter på sitt eget område, som skall tala om samma saker och förstå varandra. Så om för att vi skall kunna samarbeta kräver det att man ser till att alla förstår, och ställer frågor i tid och otid. 

Och för alla som kommer som nya, ställ frågorna och var inte oroliga, det tar inte länge förrän ni pratar ”Aster-hebreiska” flytande!  

Använd din fantasi 

Något som är utmanande i ett utvecklingsprojekt är just det att vi utvecklar något, det finns ingen färdig produkt eller system att gå att titta på.  Visst finns det liknande system som andra använder men vår alldeles egna lösning, vårt Aster, är ännu i ett sådant skede att vi inte kan testköra det.  

Detta kräver av alla inblandade lite mod att våga önska, fantasi för att föreställa sej hur det kommer se ut om några år, ta idéer från andra och ta vara på möjligheten vi nu har att vara med och utveckla morgondagens verktyg. 

Som tur har vi mycket kompentent projektpersonal som stöder oss alla i detta utvecklande och hjälper oss att blicka framåt på ett realistiskt sätt. Ibland också att få oss att föreställa oss saker som vi inte ens kunde drömma om att var möjliga, men redan är i bruk på andra ställen i världen och snart också hos oss.  

Och så till sist : vill man så kan man!  

Alla som deltar i projektet har en vilja att skapa en bättre sote-vardag och ett smidigt Aster-system som stöder våra professionella och självklart klienterna och patienterna. Om du har samma önskan så är det bara att komma med, du kommer passa in perfekt! Ta bara kontakt med en projektbyrå nära dej.

Mirjam Jern-Matintupa

Mirjam Jern-Matintupa
Förändringsledare, hälsovård
Aster Bothnia

Tillbaka till projektnyheter