Fredrik Svenns - diamantborrare

Fredrik Svenns,Fredrik_Svenns_400x300.jpg
diamantborrare, Vaasan Timanttiporaus Oy

Vilken är din roll på H-husets byggplats och i alliansen Bothnia High 5?  Vilka uppgifter innebär det? 

Jag arbetar som diamantborrare(* på H-husets byggplats. Vi borrar hål i H-husets mellanväggar av betong och murblock för de genomföringar som behövs för hustekniken. Genom hålen dras ventilationskanaler, värmerör och elledningar.

Vi utför vårt arbete i H-huset vartefter mellanväggar har monterats och husteknikinstallatörerna har markerat var vi ska borra. Tillsammans med arbetsledningen för huvudentreprenören går vi igenom tidtabellen och arbetsordningen.

*) Diamantborrning används för hårda material, såsom betong eller murblock. Vid borrningen används vatten för kylning och dammhantering. Vattnet sugs bort under borrningen. Namnet diamantborrning kommer från att borrkronan är gjord av industridiamant, som smidigt och noggrant genomtränger även hårda material.

Hur syns ditt arbete när projektet är avslutat? Vad innebär det för kunden? 

Vårt arbete syns inte direkt för dem som rör sig i H-huset. De hål som vi borrar för elledningar, rör och ventilationskanaler döljs av innertaket. Vårt jobb är att öppna upp rutterna för teknikdragningarna och på så sätt hjälpa till med installationen av hustekniken.

Vad innebär arbetet på H-husets byggplats för dig?

Den här byggplatsen är större än vanligt. För oss märks det framför allt på underentreprenadens längd. Vi kom till H-husets byggplats vid årsskiftet 2020 och har nu alltså arbetar här lite över ett år.

Vad tänker du själv om den kommande byggnaden och det här projektet?

Jag tycker det är bra att verksamheter centraliseras och vården fås från en och samma plats. Jag bor i Malax, så jag hör också själv till Vasa sjukvårdsdistrikt.

Vad gör du på fritiden?

En av mina hobbyer är att köra fyrhjuling, det är avkopplande och trevligt.

 

 

Bekanta dig med aktörerna bakom H-byggnaden!

KONTAKTUPPGIFTER Adresser till projekt- och byggkontor samt kontaktpersoner hittar du här.

Läs mer