Jarmo Vieruaho – undertaksmontör

Jarmo Vieruaho
Undertaksmontör
Inlook Oy

Vilken är din roll i alliansen Bothnia High Five? Vilka uppgifter innebär det? 

Jag monterar undertak, akustikpaneler och väggar av glas med träram i H-huset. Jag monterar undertaksskivor i en ram av T-profiler och lämnar plats för belysning och ventilation. Väggarna i glas med träram kan vara till exempel glasväggar mellan olika rum eller väggar och dörrgrupper med stora glasytor i korridorerna. Akustikpaneler är olikformade paneler av akustikull, filt och faner.

Hur syns ditt arbete när projektet är avslutat? Vad innebär det för kunden? 

De tak, akustikpaneler och glasväggar som jag monterar hör till byggnadens slutgiltiga yta. De syns alltså för kunderna i alla utrymmen. Konstruktionerna ska hålla hög kvalitet och tåla stor belastning. Vi måste alltså göra ett mycket noggrant och snyggt arbete.

Vad innebär arbetet på H-husets byggplats för dig?

H-huset är den största byggplatsen där jag har monterat undertak. Sjukhusbyggnaden kommer att betjäna invånarna i Vasa sjukvårdsdistrikt en lång tid framöver.

Jag har redan arbetat på H-husets byggplats i ett års tid. Det är ett bra gäng som arbetar här och jag har fått många nya bekanta. Samarbetet har förlöpt mycket väl. Jag kommer att jobba med monteringen ända tills projektet är nästan klart. Undertaken är ofta det som ger utrymmena en sista finish. När allt börjar vara klart, täcks mellanbottnen in överallt och de sista innertaken sätts på plats.

Hur syns alliansarbetet i ditt jobb?

Alliansmodellen är helt ny för mig. Den avviker från vanliga byggentreprenader i och med att vi ska kommunicera med de andra underentreprenörerna. Vi försöker alltså alla dra åt samma håll och slutföra projektet i gott samarbete. Jag tror att alliansarbetet är framtiden och garanterat kommer att öka överallt i Finland.

Berätta om en minnesvärd händelse på H-husets byggplats!

I somras deltog Inlook i Arbetshälsoinstitutets undersökning, där man testade att använda en prototyp för exoskelett på byggplatser. Det var roligt och intressant! Ett exoskelett är en yttre stödstruktur som bärs utanpå kroppen och som hjälper och ger mer kraft i svåra positioner under takmonteringen. Exoskelettet stöder armarna med hjälp av en vajer. När man lyfter upp armen, minskar exoskelettet lyftet med upp till 7–9 kilo. Givarna mätte samtidigt hur ansträngande vårt arbete är och visade att exoskelettet minskade arbetsbelastningen med 10 procent. Det kändes nog som om exoskelettet var lite i vägen när man inte var van vid det, men det var ändå en rolig och speciell upplevelse att få pröva det.

Exoskelettet är en viktig utveckling inom takmonteringen, som utan hjälpmedel nog känns i nacken och axlarna efter varje arbetsdag. Lyckligtvis får jag själv lite variation i positionerna och rörelserna, då jag också monterar glasväggar emellanåt. Eftersom H-huset är så stort, får jag också en hel del motion under arbetsdagen. Jag går lätt upp till 15 kilometer per dag och det blir många varv upp och ner för trapporna.

Vad ger dig motvikt till arbetet och vad gör du på fritiden?

Jag promenerar mycket med min hund och sommartid tycker jag också om att cykla. Jag har också en stuga i Lappajärvi, där jag gärna åker båt.

Bekanta dig med aktörerna bakom H-byggnaden!

KONTAKTUPPGIFTER Adresser till projekt- och byggkontor samt kontaktpersoner hittar du här.

Läs mer